fbpx

De nieuwe kleine ondernemersregeling en webshops

Vanaf 1 januari 2020 start de nieuwe kleine ondernemersregeling van de Belastingdienst. In een eerder blog legde ik al uit wat deze regeling inhoudt, maar ik kreeg er nog heel veel vragen over. Na een telefoontje aan de Belastingdienst zet ik alles voor je op een rijtje.

Wat is ook alweer die nieuwe kleine ondernemersregeling?

Om even je geheugen op te frissen, vanaf 1 januari 2020 heb je de mogelijkheid om een vrijstelling te krijgen voor het doen van btw aangifte. Wanneer je minder dan €20.000 per jaar omzet, hoef je geen btw meer af te dragen. Je factureert dan geen btw meer aan je klanten en je kan ook geen btw meer terug vorderen. Wil je nog even terug lezen hoe de hele regeling in elkaar zit, lees dan even mijn blog bericht over de nieuwe KOR.

Kunnen webshops gebruik maken van de kleine ondernemersregeling?

Het antwoord op deze vraag is ja. Aan de ene kant heel bijzonder want je zou dus denken de consument is verplicht om btw te betalen dus hoe zit dit dan? Wanneer je gebruik maakt van de nieuwe kleine ondernemersregeling, reken je bij je verkopen geen btw. (Dit is niet 0% btw, dus bekijk vooraf even goed hoe je dit in je webshop kunt implementeren) Dit betekend niet dat je de prijzen moet hanteren die je normaal gesproken zou hebben exclusief btw, je kunt dezelfde verkoopprijs aanhouden.

Als webshop heb je wel een hele hoop kosten, deze btw zou je normaal gesproken kunnen aftrekken bij je btw aangifte, maar dit is met deze regeling dan niet meer mogelijk. Bekijk daarom vooraf goed of het voor jou dan wel gunstig is om van deze regeling gebruik te maken.

Kan ik dan nog wel producten inkopen?

Wanneer je gebruik maakt van deze regeling, heb je altijd nog de mogelijk om je producten in te kopen bij de groothandel. Je raakt namelijk je btw nummer niet kwijt.

Hoe zit het met de bestellingen naar het buitenland?

Heb je veel bestellingen naar het buitenland? Dan is dat zeker iets waar je nog even rekening mee moet houden. De belastingdienst houdt voor verkopen naar het buitenland een drempel bedrag aan. Voor België is dit bijvoorbeeld €3500,- exclusief btw. Wanneer je onder dit bedrag aan verkopen naar België hebt, kunnen deze kosten nog belast worden in Nederland en kan het mee in deze regeling. Kom je boven dit bedrag, dan zal je je in België moeten melden om daar de belasting af te dragen.

Wanneer je nu al veel verkopen hebt naar het buitenland, is het dus verstandig wanneer je nu al gaat uitzoeken wat dat drempel bedrag is en of je hier al eventuele zaken voor zal moeten regelen.

Wat gebeurt er wanneer je over de grens van €20.000 omzet komt?

De ham vraag, wat gebeurd er wanneer ik die grens van €20.000 over ga? Eigenlijk is het heel simpel vanaf €20.000 vervalt de regeling en zal je wel btw in rekening moeten brengen naar je klant. Je hoeft niet van de verkopen van afgelopen jaar alsnog de btw te verhalen, maar je zal vanaf dat moment weer btw moeten gaan berekenen.

Goed voorbereid een webshop starten? Start dan met de minicursus Hoe start ik een webshop? voor maar €27,- excl. btw. Klik hier voor meer informatie.

meer blog berichten

Hoe krijg ik meer bezoekers in mijn webshop?

Eindelijk je webshop staat! Je hebt de juiste producten, een mooie webshop ontworpen, social media accounts aangemaakt en je hebt voldoende voorraad. Alleen de bezoekers

Is een webshop beginnen moeilijk?

Steeds meer mensen beginnen met een webshop, omdat ze geld willen verdienen vanuit huis. Vaak begint het vanuit een uit de hand gelopen hobby. Of

Gratis webshop event

Meld je nu gratis aan voor de Dag van de Webwinkel op zaterdag 11 november 2023

Hét online webshop event van het jaar!