De nieuwe kleine ondernemersregeling en webshops

Vanaf 1 januari 2020 start de nieuwe kleine ondernemersregeling van de Belastingdienst. In een eerder blog legde ik al uit wat deze regeling inhoudt, maar ik kreeg er nog heel veel vragen over. Na een telefoontje aan de Belastingdienst zet ik alles voor je op een rijtje.

Wat is ook alweer die nieuwe kleine ondernemersregeling?

Om even je geheugen op te frissen, vanaf 1 januari 2020 heb je de mogelijkheid om een vrijstelling te krijgen voor het doen van btw aangifte. Wanneer je minder dan €20.000 per jaar omzet, hoef je geen btw meer af te dragen. Je factureert dan geen btw meer aan je klanten en je kan ook geen btw meer terug vorderen. Wil je nog even terug lezen hoe de hele regeling in elkaar zit, lees dan even mijn blog bericht over de nieuwe KOR.

Kunnen webshops gebruik maken van de kleine ondernemersregeling?

Het antwoord op deze vraag is ja. Aan de ene kant heel bijzonder want je zou dus denken de consument is verplicht om btw te betalen dus hoe zit dit dan? Wanneer je gebruik maakt van de nieuwe kleine ondernemersregeling, reken je bij je verkopen geen btw. (Dit is niet 0% btw, dus bekijk vooraf even goed hoe je dit in je webshop kunt implementeren) Dit betekend niet dat je de prijzen moet hanteren die je normaal gesproken zou hebben exclusief btw, je kunt dezelfde verkoopprijs aanhouden.

Als webshop heb je wel een hele hoop kosten, deze btw zou je normaal gesproken kunnen aftrekken bij je btw aangifte, maar dit is met deze regeling dan niet meer mogelijk. Bekijk daarom vooraf goed of het voor jou dan wel gunstig is om van deze regeling gebruik te maken.

Kan ik dan nog wel producten inkopen?

Wanneer je gebruik maakt van deze regeling, heb je altijd nog de mogelijk om je producten in te kopen bij de groothandel. Je raakt namelijk je btw nummer niet kwijt.

Hoe zit het met de bestellingen naar het buitenland?

Heb je veel bestellingen naar het buitenland? Dan is dat zeker iets waar je nog even rekening mee moet houden. De belastingdienst houdt voor verkopen naar het buitenland een drempel bedrag aan. Voor België is dit bijvoorbeeld €3500,- exclusief btw. Wanneer je onder dit bedrag aan verkopen naar België hebt, kunnen deze kosten nog belast worden in Nederland en kan het mee in deze regeling. Kom je boven dit bedrag, dan zal je je in België moeten melden om daar de belasting af te dragen.

Wanneer je nu al veel verkopen hebt naar het buitenland, is het dus verstandig wanneer je nu al gaat uitzoeken wat dat drempel bedrag is en of je hier al eventuele zaken voor zal moeten regelen.

Wat gebeurt er wanneer je over de grens van €20.000 omzet komt?

De ham vraag, wat gebeurd er wanneer ik die grens van €20.000 over ga? Eigenlijk is het heel simpel vanaf €20.000 vervalt de regeling en zal je wel btw in rekening moeten brengen naar je klant. Je hoeft niet van de verkopen van afgelopen jaar alsnog de btw te verhalen, maar je zal vanaf dat moment weer btw moeten gaan berekenen.

Goed voorbereid een webshop starten? Start dan met de minicursus Hoe start ik een webshop? voor maar €27,- excl. btw. Klik hier voor meer informatie.

6 antwoorden
 1. Dirk van Egmond
  Dirk van Egmond zegt:

  Dag, wij krijgen als kleine ondernemer nu ook de keuze om mee te doen met de nieuwe regeling; geen BTW aangifte meer doen. Je blijft bij aankopen bij de groothandel wel BTW betalen , maar rekent dat niet door aan je klanten. Zoals jij schrijft blijft het eindbedrag wat je aan je klanten in rekening brengt echter gelijk maar nu zonder BTW. De wel door jou betaalde BTW kan je niet meer in mindering brengen en je wilt ook geen verlies lijden. Dat betekent dat je eind produkt duurder wordt en deze winst bij je inkomen moet worden geteld. Met als gevolg dat je 36 % inkomstenbelasting gaat betalen over de niet afgedragen of gecompenseerde BTW. Of nog concreter. Ouder regeling betaal je 1000 Euro BTW aan de groothandel, je brengt 1800 Euro BTW in rekening bij de klant en krijgt het verschil 800 BTW van de belasting terug. Nieuwe regeling Je betaald wel 1000 Euro BTW aan de groothandel. Je brengt 1000 Euro in rekening bij de klant ter compensatie van de BTW. En de 1000 Euro extra breng je op als inkomen en betaald daar 360 Euro inkomstenbelasting over. Om de extra inkomstenbelasting te compenseren moet je rekening niet alleen de BTW bevatten maar moet er ook een extra bedrag van 36 % over het betaalde BTW bedrag worden opgevoerd. En de klant kan jouw BTW niet meer aftrekken en jij wordt een stukje duurder door de extra te betalen inkomstenbelasting. En dikke winst voor de belastingdienst.

  Beantwoorden
 2. Ron
  Ron zegt:

  Wat als ik zonder goed ingelicht te zijn onder de KOR ben gevallen en mijn webshop alleen maar producten aanbied die voor 90% alleen interessant zijn voor bedrijven. Dit omdat ik geen eindproduct aanbied. Mijn omzet die ik geneer is met 75% gedaald. Op jaar basis is deze KOR dus een heel duur grapje en maak ik door deze regeling alleen maar verlies. Wat is mijn uitweg?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *