fbpx

Behind the shop: Studio Tanja van Wijk

Online shoppen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Naast de grote bekende namen zijn er ook veel enthousiaste ondernemers die met een droom een webshop zijn gestart. Hoe leuk is het om meer te weten te komen over deze webshops? Daarom vraag ik wekelijks een aantal ondernemers het hemd van het lijf! Deze week is het de tijd aan Studio Tanja van Wijk

Ik ben Tanja van Wijk en opgeleid als textiel- en mode ontwerpster. Door de jaren heen ben ik mij gaan specialiseren in hand getekende dessins. Ik heb veel freelance werk gedaan als print designer maar nu de modebranche een soort van gigantische re-organisatie doormaakt is het werken in die branche erg lastig geworden. Dit heeft voor mij de deuren geopend naar het werk wat ik nu maak en zou ik mijzelf als kunstenaar betitelen.
En hoe oud ben ik? Afgelopen november ben ik 40 geworden. Als cadeau aan mijzelf heb ik mijn shop op de dag dat ik 40 werd live gezet. Daarvoor was ik al 3/4 jaar achter de schermen bezig met het opzetten er van. Dus het eigenlijke start is begin dit jaar. Mijn webshop heet: Studio Tanja van Wijk. Het draagt mijn naam omdat het werk wat ik daarin verkoop heel persoonlijk is en door mijzelf wordt gemaakt.
www.tanjavanwijk.nl

Waarom ben je Studio Tanja van Wijk gestart?

Voor mij waren er een aantal redenen om te beginnen.
Aller eerst, mijn freelance werk viel weg omdat het bedrijf waar ik veel voor werkte failliete ging. Het is al een aantal jaren zeer moeizaam binnen deze branche, daarbij heeft Corona nog een extra zetje gegeven en zijn er veel bedrijven die het niet hebben gered of in zwaar weer zitten. Een freelancer gaat er dan vaak als eerste uit. Dus ik moest opzoek naar een andere manier om geld te verdienen met mijn werk. Dit was de dus aanzet om mijn eigen werk / producten te gaan maken.
Ten tweede door de Corona crisis werden we massa naar huis “gestuurd”. Ik zag de online wereld ontploffen, dus ik ben zeker niet de enige die in deze tijd een webshop is begonnen maar het is voor mij wel een mooie manier om van uit huis mijn eigenwerk te laten zien en te verkopen. Het past bij deze tijden.
Als derde, mijn werk is heel persoonlijk en daardoor voor mij ook heel kwetsbaar. Dit vind ik een lastig aspect bij de verkoop van mijn werk. Online voelt voor mij veiliger omdat het contact minder direct is. Ik zie het als een mooie leerschool om zo stap voor stap de wijde wereld in te gaan.

Wat verkoopt Studio Tanja van Wijk?

Ik verkoop een aantal verschillende kunst producten. Zo verkoop ik originele kunstwerken, gelimiteerde Art prints en een gedichten / kunst bundel. Alles zelf gemaakt en geschreven.
Daarnaast vind je ook een bijzondere collectie genaamd WanderWall op mijn site. Dit zijn kunstzinnige wand textielen die ik op bestelling maak voor klanten. Denk hierbij aan de ouderwetse wandbekleding van vroeger maar nu in een nieuw jasje gestoken. Deze kunstzinnige manier van wand bekleden geeft je huis een unieke uitstraling.

Wat maakt Studio Tanja van Wijk uniek?

Alles wat ik maak is heel persoonlijk en heeft een eigen verhaal. Doordat het mijn handschrift heeft maakt het dat het uniek is.

Heb je ook nog andere werkzaamheden naast Studio Tanja van Wijk?

Ook al ligt mijn freelance werk nu plat hoop ik wel in de toekomst weer mooie nieuwe (kunst) projecten te gaan doen. Verder ben ik moeder van twee heerlijk kinderen.

 

Op welk platform draait Studio Tanja van Wijk?

Mijn shop heb ik gebouwd in Shopify.

Bereik je veel klanten via Social media?

Ja! voornamelijk maar ik gebruik van Instagram en Facebook. Ik vind het super fijn dat deze direct aan elkaar te koppelen zijn want de grootste groep die ik wil bereiken zit op een van beide dus zo vang ik twee vliegen in een klap.
Daarnaast post ik ook op linked-in maar in veel mindere maten dan op Insta en FB. Ik vind dit toch een ander soort platform en hou het hier liever wat zakelijker.
Ook zou Pinterest een goed platform zijn maar daar moet ik mij nog in gaan verdiepen.
Mijn shop is nog maar net live dus kan nog niet zeggen dat ik veel klanten via deze kanalen krijg. Wel leg ik hele leuke contacten via instagram. Zo ben ik via Insta in contact gekomen met NEOQUE een online Italiaans tijdschrift. In hun winter editie komt er een artikel over mij en mijn werk. Deze komt zeer binnenkort uit. Ben je benieuwd naar dit artikel hou dan mijn instagram in de gaten. https://www.instagram.com/studiotanjavanwijk/
Ook heb ik onlangs met behulp van de training “design jouw eigen Instagram shop” van Mrs E-commerce mijn insta en fb shop aangemaakt en gepimpt. Hopelijk gaat dit in de loop van tijd ook verkopen opleveren.

Wat vind je het leukste aan het hebben van een webshop?

Het grootste cadeau voor mij is om te zien of terug te krijgen dat mijn werk andere mensen raakt. En dat dan mijn werk de woning van andere mensen, wat een heel persoonlijke plek is, mag verrijken vind ik echt bijzonder.

Welk onderdeel van de webshop vind je een uitdaging?

Ik vind het marketing technische verhaal het lastigste. Ik ben geen geboren verkopen maar een creator. En hoe je je shop vindbaar maakt, zichtbaarheid in “de brei” van het internet. Ik heb dan ook heel veel aan de tips van Stefanie op dit gebied.

Wat zou je graag nog met Studio Tanja van Wijk willen bereiken?

Mijn webshop is nog maar net live, ik sta dus nog in de kinderschoenen. Voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar. Ik zie het als een doorlopend proces van aanpassen, bijschaven en verbeteren. Ik wil zeker nog meer producten toevoegen, dus mijn denk tank is vol op bezig om te kijken wat voor producten mooie zullen aansluiten.
Zo wil ik heel graag mijn WanderWall collectie verder willen ontwikkelen en daar meer bekendheid mee krijgen.
Ook wil ik nog een nieuwe kunst en gedichten bundel schrijven of misschien wel een eigen magazine maken.
Genoeg te doen dus!

 

Welke tip zou je mee willen geven aan mensen die een webshop willen starten?

Deze vraag vind ik lastig te beantwoorden aangezien ik zelf nog maar net begonnen ben maar wat mij tijdens mijn proces van uitdenken, uitwerken en live zetten heel erg geholpen heeft was de quote die iemand tegen mijn zei “start before you’re ready”. Omdat ik heel goed ben in uitstellen. Ik wil het graag allemaal prefect doen, dus pas live gaan als de site prefect is. Ik kan je zeggen, als ik had gewacht totdat ik de site perfect had gevonden dan was die er nooit bekomen.

meer blog berichten

Hoe zet je TikTok in voor je webshop?

Steeds meer bedrijven zetten video in op social media. Logisch ook, want door video in te zetten, krijgen potentiële klanten sneller een band met het