Goede fotografie in een handomdraai

In een wereld waar online en sociale media een alsmaar grotere rol spelen, is fotografie steeds belangrijker. Je wilt je onderscheiden en een krachtig (beeld)merk neerzetten. Veel ondernemers kennen de struggle en de druk die gepaard gaat bij online zichtbaar willen zijn. Want waar haal je de tijd vandaan om – naast je dagelijkse werkzaamheden – ook nog content te maken voor jouw onlinekanalen?

In dit blog vind je 5 eenvoudige tips die je helpen om in korte tijd aansprekende foto’s te maken met je smartphone.

1. Ken je doelgroep

Weet jij wat voor beelden jouw ideale klant het meest aanspreekt? Duik in je statistieken en kijk welk type content het goed heeft gedaan en de hoogte conversie heeft opgeleverd. Want je kunt nog zulke mooie en/of creatieve productfoto’s maken, als jouw doelgroep hier op aanslaat, is dat natuurlijk zonde van je tijd.

2. Bereid je content voor

Ofwel, denk na over wat je wilt vertellen en welke beelden je hiervoor nodig hebt. Door er alvast over na te denken voordat je gaat fotograferen zal je gerichtere beelden maken. Foto’s die verhalen vertellen. Waarbij het onderschrift zichzelf eigenlijk al schrijft (onderschat de (verkoop)kracht van een goede caption niet!).

3. Let there be light!

Een goede foto valt of staat met een goede belichting. Fotografie is tenslotte letterlijk ‘schrijven met licht’. Zorg dat je fotografeert in een ruimte waar er voldoende daglicht is. Jouw smartphone gaat de foto zelf proberen op te lichten als het te donker is en dit gaat ten kosten van de kwaliteit.

Soms is het verleidelijk om de flits aan te zetten op je smartphone. Dit zorgt echter voor een platgeslagen beeld. Niet doen dus!

4. Maak gebruik van de burstmodus

Fotografeer je personen of iets wat beweegt? Maak dan gebruik van de burstmodus door de fotografeerknop ingedrukt te houden (inhouden en naar links swipen voor iPhone 11). Deze mooie functie op je smartphone zorgt ervoor dat er heel snel achter elkaar meerdere beelden worden gemaakt. Je hebt dus het hele moment op beeld en selecteert achteraf eenvoudig het beste beeld.

5. Zoom met je voeten

De kwaliteit van smartphonefotografie is – over het algemeen – goed genoeg voor online gebruik op social media. Je wilt dus kosten wat het kost zorgen dat je de kwaliteit zo optimaal mogelijk houdt. Zoom is funest voor de kwaliteit van je foto. Een telefoon maakt namelijk letterlijk een uitsnede van het grotere beeld. Kun je net zo goed zelf wat dichter bij het onderwerp gaan staan, nietwaar?

Celine Verhoef is fotograaf en content strateeg. Zij staat voor fotografie zonder poespas, waarbij ze jou laat zien zoals je bent. Met haar bedrijf C-You Online richt ze zich op het ontzorgen van bedrijven en ondernemers op het gebied van fotografie en online content. Zo maakt ze niet alleen de beelden, maar zet ze deze ook online met bijpassende en aansprekende teksten. Ook verzorgt ze trainingen op het gebied van fotografie en (online) communicatie. www.c-you.online

 

 

12 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  In het begin gebruikte ik nog weleens de zoomfunctie op mijn telefoon, maar daar werden de foto’s zo onscherp en wazig van dat ik nu inderdaad gewoon maar een stap naar voren doe.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Klopt helemaal wat ik lees. Helemaal mee eens bedoel ik. Dat van die belichting van de smartphone (dat het ten koste gaat van de kwaliteit) wist ik dan weer nog niet. Ik vind het wel handig. Sowieso probeer ik altijd te fotograferen bij daglicht. Ik heb zo’n mini-studio, maar dat is ook niet alles moet ik heel eerlijk zeggen. Ja, voor productfoto’s werkt het wel. Maar natuurlijk niet voor foto’s van mijzelf. Ik gebruik ook oudere foto’s voor artikelen met persoonlijke onderwerpen. Die maak ik dus niet ter plekke. Maar het past er zeker bij.

  Beantwoorden
 3. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik vind foto’s maken erg leuk maar sinds me camera stuk is baal ik enorm want met me telefoon is de kwaliteit toch minder. Van plaats eind dit jaar een nieuwe telefoon te kopen kies ik voor een nieuwe spiegelreflex camera. Mijn telefoon kan best nog een jaartje langer mee gaan.

  Beantwoorden
  • Celine
   Celine zegt:

   Hi Nicole,
   Sorry voor de late reactie!
   Ik heb even gekeken voor je en ik kom online veel tegen over burstmode bij Huawei P30 en P30 pro. Die heeft het wel! Weet niet of je toevallig ook die telefoon hebt? Anders misschien jouw type nummer op Google invoeren, wellicht dat je er via die weg achter komt 🙂 Google weet (bijna) alles!
   Lieve groet,
   Celine

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *