fbpx

Nieuwe btw regels voor webshops vanaf 1 juli 2021

Voor de e-commerce branche geldt er een nieuwe BTW regel vanaf 1 juli. Heb jij een webwinkel en verkoop je aan EU-landen? Let dan even op! Als je vanaf 1 juli 2021 een bepaalde omzet behaald, dan gaat er voor jou binnenkort wat veranderen. Wij bereiden je voor op de nieuwe regels. Lees het blog verder voor meer informatie.

Als je klanten hebt in de EU-landen, moest je tot op heden de btw afdragen in het land waar de klant woonachtig is. Deze regel was geldig vanaf een bepaalde omzet grens en hiervoor moest je je registreren in het desbetreffende land voor de btw afdragen. Dit wordt ook wel de ‘afstandsverkopen’ regel genoemd. De Europese Commissie wilt het wat makkelijker maken voor de e-commerce branche en daarom wordt deze regeling aangepast. De regels zou 1 januari 2021 ingaan, maar door de maatregelen rondom het coronavirus en de praktische uitwerking is deze 6 maanden verschoven naar 1 juli 2021. Om de regels duidelijk uit te kunnen leggen, nemen wij je eerst mee naar de huidige regeling.

Huidige regeling

Bij de huidige regeling gelden er drempelbedragen waar je omzet aan moet voldoen wanneer de btw bij een bepaald bedrag in het desbetreffende land afgedragen moet worden. De precieze bedragen kunnen verschillen per EU-land. België heeft een drempelbedrag van 35.000 euro en Duitsland heeft een drempelbedrag van 100.000 euro.

Verkoop je op een jaarbasis meer dan 35.000 euro aan Belgische klanten, dan moet je Belgische btw in rekening brengen en moet je in België btw-aangifte doen. Als je onder het drempelbedrag bevindt mag je in Nederland deze btw meegeven in je aangifte. Vanaf 1 juli 2021, gaat deze regeling veranderen.

Nieuwe regeling

Door de nieuwe regeling komt er een eind aan btw-registratie in andere lidstaten. Vanaf 1 juli 2021 worden de bestaand omzetdrempels verwijdert. Vanaf nu geldt het dat je in alle Europese landen een drempelbedrag hebt van €10.000 euro per jaar. Kom je hier boven? Dan moet je in het desbetreffende land btw aangifte doen. Hierdoor betaal je vanaf de allereerste euro buitenlandse omzet de btw in het land van aankopen. De regel voorkomt dat je je in elke lidstaat hoeft te registreren. Je kunt vanaf 1 juli 2021 in Nederland de buitenlandse btw-aangifte doen. Goed nieuws voor alle webshop eigenaren! Door de nieuwe regeling maakt btw-aangiftes een stuk makkelijk en het kan leiden dat je je niet meer hoeft te registreren in andere EU-landen. Er zijn twee manieren waarmee je de nieuwe regel kunt volgen.

Webshop aanmelden voor Unieregeling of je btw afzonderlijk aangeven

Er zijn dus twee manieren waarop je je buitenlandse btw-aangifte kunt doen. Je kunt je webshop aan melden voor de Unieregeling via Belastingdienst. Dit heet het nieuwe éénloketsysteem. Je kunt ook je btw aan geven per EU-lidstaat waarin je producten verkoopt. Er zijn dus twee manieren waarop je je belasting aangifte kunt doen. Als je kiest voor de Unieregeling moet je je wel registreren en dit kan vanaf 1 april 2021 via Belastingdienst zakelijk. Als je je aanmeldt voor 30 juni kun je aangifte doen voor het derde kwartaal juli, augustus en september. De melding over alle aankopen aan de verkopen in de EU, gaat via de belastingdienst automatisch door naar de buitenlandse belastingdienst.

Wees voorbereid op de nieuwe regeling en check bij je boekhouder of hij/zij op de hoogte is van de nieuwe regels voor webshops.

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen