fbpx

Verkopen op Amazon, waar moet je aan denken?

Heb je de smaak te pakken in de e-commerce, en wil je graag een kijkje nemen buiten Nederland? Start dan met verkopen via Amazon! Hiermee krijg je toegang tot alle andere Amazon marketplaces in Europa, die met elkaar goed zijn voor de hoogste online omzet in Europa: 27,89 miljard euro. Dit is maar liefst meer dan het dubbele van de omzet van Otto op plek 2, deze haalt een omzet van 12,06 miljard. Naast een grote naamsbekendheid en afzetmarkt geniet je bij Amazon ook van het gemak dat je veel logistieke zaken uit handen kunt geven. Dit bespaart jou tijd, de klant heeft het product sneller binnen en zorgt ervoor dat het aantrekkelijker wordt om bij jou te kopen. Nieuwsgierig geworden? Wij zetten graag de belangrijkste weetjes voor een starter zoals jij op een rij.

AMAZON SELLER ACCOUNT

Verkopen op Amazon begint allemaal met het creëren van een Amazon seller account, dit doe je via de registratiepagina van Amazon Seller Central. Hierbij heb je de keuze uit een ‘Basic’ of een ‘Pro’ account. Kies je voor Basic, dan betaal je een commissie per verkocht item (net als bij bijvoorbeeld bol.com). Ga je voor Pro, dan draag je elke maand een vast bedrag plus een fee af. Ondanks het feit dat je aan een Pro-account iets meer geld kwijt bent, is dit het beste account dat je kunt nemen als je serieuze verkoopplannen op Amazon hebt. Bij een afzet van meer dan 40 producten verplicht Amazon namelijk een Pro account. Bovendien biedt dit account je kansrijke verkoopmanieren en een veel groter bereik.

FBM & FBA

Zodra je geregistreerd bent, kun je gaan beginnen met verkopen op Amazon! Verkopen op Amazon kan op twee manieren: Fulfillment by Merchant (FBM) en Fulfillment by Amazon (FBA). FBM houdt in dat jij als seller zelf je bestelling afhandelt. In het geval van FBM brengt Amazon een commissie per verkocht product in rekening, dit worden de Referral Fees (verwijzingsvergoeding) genoemd. Bij FBA neemt Amazon je juist het meeste werk uit handen. Aan jou slechts de taak om je producten naar een Amazon fulfillment center te sturen en deze online te zetten – de rest wordt door Amazon geregeld. Dit concept is vergelijkbaar met Logistiek via bol.com (LvB). Echter, de markt is al snel veel meer dan alleen in Nederland en België. Heel Europa staat tot je beschikking. Aan Fulfillment by Amazon zijn geen extra abonnementskosten verbonden. Je betaalt alleen voor de fulfillment diensten die je gebruikt, naast de Referral Fees die bij FBM ook van toepassing zijn. Wat die kosten precies zijn kun je uitrekenen met de FBA calculator. Welke manier je ook kiest om je producten te verkopen, het belangrijkste blijft het aantrekkelijk neerzetten van je producten en ervoor zorgen dat ze gekocht worden.

FBA: AMAZON FULFILLMENT CENTERS

Op dit moment heeft Amazon nog geen fulfillment center in Nederland. Dit maakt dat bij FBA jouw voorraad terechtkomt in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland. Dat jouw voorraad hier ligt, zorgt voor extra btw-verplichtingen. Zo zul je je moeten registreren voor Duitse btw en ook btw-aangiften moeten doen.

 

 

Zodra de zaken goed gaan kun je PAN-European gaan. Met PAN-European FBA verdeelt Amazon jouw voorraad over zeven Europese landen, dit zijn: Zweden, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tsjechië. Op deze manier kun je jouw klanten aldaar super snel én goedkoop bereiken. Houd er wel rekening mee dat meer landen meer verplichtingen met zich mee brengt. Zo zul je per land een btw-nummer aan moeten vragen en btw-aangiftes moeten doen. Daarnaast kan ook het voorraadbeheer complexer worden. Ga dan ook pas volledig PAN-European als je er klaar voor bent. Je kunt wel beginnen met een aantal landen waartussen de voorraad wordt verdeeld.

Op Amazonsellers.nl vind je naast al onze diensten ook e-book ‘Het handboek voor sellers’ waarin we ervaringen van onze klanten hebben gebundeld. Hierin staat alles wat jij nodig hebt voor succes op Amazon. Tot slot zijn we altijd bereikbaar dus: heb je vragen of wil je direct aan de slag? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Amazonsellers.nl, experts op het gebied van verkopen op Amazon, internationale btw en Europese verpakkingswetgeving.

meer blog berichten

A computer screen displaying an array of various products

Hoe werkt Google shopping voor webshops?

Ontdek hoe Google Shopping werkt voor webshops en leer hoe je jouw producten effectief kunt promoten en verkopen op dit populaire platform.