fbpx

Mijn grootste ondernemerslessen van het afgelopen jaar

Deze week is het een jaar geleden dat ik Mrs e-commerce heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op dat moment was ik al drie jaar ondernemer, maar het afgelopen jaar was echter een wereld van verschil met de drie jaar ervoor.

Wat is het verschil tussen de webshop en Mrs e-commerce?

Waar zal ik eens beginnen? Ik vind dit namelijk een wereld van verschil. Na al drie jaar parttime te ondernemen dacht ik er (misschien te) makkelijk over dat ik dit wel even ging opzetten. Waar ik de webshop haast kon runnen met m’n ogen dicht en precies wist aan welke knoppen ik moest draaien, was dit een compleet ander verhaal.

Misschien maar goed ook. Ik denk dat ik minder snel de stap had gezet om mijn baan op te zeggen als ik dit had geweten. Heb ik spijt gehad van deze keuze? Geen enkel moment!

Maar waar zit nou dit verschil? Waar je met een webshop wordt beoordeeld op je assortiment, moest ik nu rekening houden met veel meer zaken. Mensen moesten mij vertrouwen voordat ze met mij in zee gingen. Misschien dat ondernemers ook iets kieskeuriger zijn met keuzes maken dan bijvoorbeeld moeders.

Ik wist echter wel dat ik nu iets gevonden had waar mijn hart en ziel echt lag, dat zorgde ervoor dat ik keihard aan de bak ben gegaan. Ik deel je mijn vijf grootste ondernemerslessen.

1. Wees niet bang om hulp te vragen

Mijn grootste struikelblok aan het begin was dat ik het moeilijk vond om hulp te vragen. Het zijn toch extra kosten en die kun je niet altijd missen. Tot je op het punt belandt dat je weet dat je hulp moet vragen, omdat je anders niet meer verder komt.

Zoals ik al aangaf kan ik je alles vertellen over webshops, maar Mrs e-commerce is toch echt een heel ander bedrijf. Dus na een aantal maanden werd het tijd om hulp te vragen aan iemand die al ervaring had met deze tak van sport.

Door hulp te vragen ben ik in een paar maanden zo gigantisch gegroeid. Ik ben anders gaan denken, groter gaan denken, en dat gaf mij de kracht en inspiratie om door te gaan. Hulp vragen is dus geen schande. Een ander kan jou helpen om je over blokkades heen te helpen en kan je helpen groeien.

Naast dat ik hulp vroeg over hoe ik mijn bedrijf kan laten groeien, werd het op een gegeven moment ook tijd om wat werk uit te besteden. Ik ben dyslectisch en na een confronterende maar lief-bedoelde e-mail werd het tijd om daar iets mee te doen. Dus mijn blogteksten worden nu nagekeken op spelfouten. Ook schakel ik regelmatig een VA in die wat zaken voor mij online zet die ik zelf niet zo leuk vind.

Ja, het kost geld, maar ik krijg er rust voor terug en dat is ook veel waard.

2. Zoek mensen die met je meedenken

En dan bedoel ik niet per se je vrienden of familie. Dat zijn niet altijd de juiste mensen om je zakelijk advies te geven. Ga op zoek naar een business buddy of een mastermind. Het sparren met andere ondernemers geeft mij altijd veel energie en nieuwe ideeën. Dat is echt goud waard. Daarnaast snappen zij wat jij doet, terwijl het thuisfront het misschien niet altijd snapt.

3. Zelfontwikkeling

Als je denkt dat je op zich wel thuis bent in het ondernemen, dan kom je jezelf nog wel tegen als het toch iets anders uit blijkt te pakken. Je kunt dan bij de pakken neerzitten of aan jezelf werken. Hulp zoeken is daar een onderdeel van, maar ik zoek echt inspiratie in podcasts, boeken en diverse YouTube-filmpjes.

Je kunt het misschien als verspilling van je tijd zien, maar mij heeft het geholpen om mezelf te ontwikkelen en ook heel veel over mezelf te leren. Met als gevolg dat ik betere keuzes kan maken, omdat ik weet wat mij normaal tegen zou houden.

4. Geloof in jezelf

Ik heb regelmatig het idee dat mensen misschien denken dat ik gek ben, omdat ik weer eens een idee heb. Wat ik echt geleerd heb in het afgelopen jaar is het geloven in jezelf. Het is jouw bedrijf en jij weet heus wel welke keuzes jij moet maken. Ja, soms gaat het mis, maar het kan ook heel goed uitpakken. Laat je daarom nooit door iemand tegenhouden en geloof te allen tijden in jezelf.

Mijn ideeën komen altijd heel spontaan en het ene werkt wel en het andere werkt niet, daardoor heb ik nu concreet wat ik doe.

5. Geef nooit op

Ik denk dat ik in het afgelopen jaar toch wel heb begrepen waarom sommige mensen na een paar maanden de handdoek in de ring gooien. Je werkt hard, maar soms is het gewoon teleurstellend. Het levert niet altijd op wat je gehoopt had.

Toen ik vorig jaar mijn baan opzegde, zei ik tegen mezelf: ‘Het ergste wat er kan gebeuren is dat ik een baan moet gaan zoeken.’ Nu weiger ik een baan te zoeken, al is het een bijbaantje. Dit is wat ik doe en dit is wat ik wil en waar ik blij van word, dus ik doe er alles voor om het te laten slagen.

Hopelijk kan ik je motiveren met mijn ondernemerslessen. Een jaar kan zo veel verschil maken. Hoewel ik soms nog wat ongeduldig ben, kan ik wel zeggen dat ik megatrots ben op wat ik in een jaar heb neergezet.

 

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen