fbpx

Hoe maak je, je webshop sneller?

Iedereen kent het wel, je bent van plan bent om lekker online te gaan shoppen en opent een van jou favoriete webshops. Maar de webshop loopt vast, of heeft alle afbeeldingen nog niet goed geladen, dit geeft jouw irritatie, wat er voor zorgt dat veel klanten jouw webshop snel zullen verlaten.
Naast irritatie geeft een goed werkende website ook een betrouwbaar gevoel aan de klant. Voor de klant fijn als het goed werkt, maar voor jou als webshop ook. Een goed werkende website speelt namelijk een grote rol in de ranking van jouw website in Google. Daarom hoog tijd om te kijken met welke kleine stappen jij jouw webshop al beter kunt laten werken.

Als jouw webshop net klaar is en er nog niet zo veel producten op staan zal deze behoorlijk snel werken. Hoe meer inhoud er op jouw webshop komt te staan, hoe trager je site kan gaan laden. Je kunt zelf veel doen om je webshop een beetje ‘’schoon’’ te houden.

Afbeeldingen, video’s en teksten.

Het toevoegen van foto’s is de grootste traag maker van websites of webshops. En dan niet zomaar foto’s, maar het formaat foto’s speelt hierin een grote rol. Foto’s die met een telefoon zijn gemaakt zijn over het algemeen veel kleiner qua grootte dan foto’s die met een camera worden gemaakt.

Foto’s maken je website wel aantrekkelijker om te bekijken, zeker wanneer jij wil dat er een product verkocht gaat worden zijn foto’s onmisbaar. Probeer de beste foto’s te tonen. Een paar product foto’s per product is echt wel genoeg. Je hoeft er echt geen 20 te laten zien. Het is leuker om deze zo nu en dan op een andere manier te tonen via jou socials.

De foto bestanden hebben bijna altijd een JPEG bestandtype. Dit is al beter dan een PNG. Kies alleen voor PNG als het niet anders kan. Deze zijn vaak nog een stuk groter.

Zijn jouw foto’s nog steeds te groot, kies er dan voor om ze te verkleinen. Een foto die als kleine afbeelding wordt getoond hoeft niet net zo groot te zijn als een foto die je wil laten vergroten aan de muur. Wanneer een grote foto moet worden getoond kost dat veel MB’s.

Je kunt je dus voorstellen dat veel grote afbeeldingen veel tijd kosten om te laden.

Wanneer jij video’s wilt tonen kun je deze ook het best verkleinen, wanneer jij gebruik maakt van YouTube, dan kan je ook de link toevoegen, zo bespaar je ook grootte.

De teksten die je erbij plaatst zijn niet zo zwaar. Een goede tekst is wel belangrijk, zorg voor de juiste informatie die de klant wil lezen.

Plug-ins.

Veel webshops hebben veel plug-ins die je zelf kan kiezen. Sommige plug-ins zijn onmisbaar maar veel plug-ins gebruik je uiteindelijk toch niet. Een plug-in zorgt er vaak voor dat je webshop veel trager kan worden. Kijk daarom goed welke je echt gaat gebruiken, en haal de rest er snel weer af.

Webshop Caching.

Wanneer jij vaak een site bezoekt slaat jou computer of telefoon dit op in een cash geheugen. Dit kan ook andersom, dit noemen ze webshop caching. Dit kun je zelf aanzetten, dus zeker het proberen waard.

Piek belasting

Wil jij een sale starten met jouw webshop? Dan weet je dat waarschijnlijk dat er veel bezoekers naar jouw site kunnen gaan. Bijvoorbeeld door een dag als Black Friday kan het opeens heel druk worden. Dit noemen ze piek belasting, probeer hier op voorbereid te zijn.

Probeer acties te verspreiden. In plaats van. 1 dag sale, de sale verdelen over meerde dagen. Je kunt vaak nakijken op welke tijden het rustiger is op jouw webshop, probeer op de rustige momenten juist kortingsacties te doen.

De nieuwsbrieven die jij als webshop naar je klanten stuurt kan je ook verdelen in groepen. Wanneer de klant een email krijgt met een sale alert zal de klant snel geneigd zijn om toch even snel te gaan kijken, als deze mail bij veel mensen tegelijk aan komt, zul je zien dat het op dat moment heel druk gaat worden.

Hulp van je hosting server

Op een dag als Black Friday kan je er vanuit gaan dat jouw webshop drukker bezocht wordt dan op andere dagen. Vaak kun je dit ook bespreken met jouw hosting server. De server kan op dat moment extra bandbreedte voor je inzetten.

Extra snelheid kiezen bij je pakket

Het verbeteren van de snelheid van je webshop kun je ook standaard bij je hosting server verhogen. Een goed werkende webshop met een goede snelheid is fijn voor iedereen, de ervaring van de klanten, maar ook voor je eigen SEO.

 

meer blog berichten

Hoe zet je TikTok in voor je webshop?

Steeds meer bedrijven zetten video in op social media. Logisch ook, want door video in te zetten, krijgen potentiële klanten sneller een band met het