fbpx

Jouw eerste personeelslid aannemen voor jouw webshop, hoe pak je het aan?

Jouw webshop wordt steeds drukker en eigenlijk loop je er al een tijdje tegenaan dat je het niet meer in je eentje voor elkaar krijgt. Dus misschien is het tijd om op zoek te gaan naar versterking, maar hoe pak je dat aan? In dit blog bericht vertellen wij jou er alles over.

Hoe vind ik het juiste personeelslid voor mijn webwinkel?

De juiste hulpkracht vinden is misschien nog wel het lastigste bij het aannemen van een nieuw personeelslid. Je kunt jouw zoektocht natuurlijk op verschillende manieren starten, wel is het altijd van belang om eerst voor jezelf duidelijk te gaan maken waar je naar op zoek bent.

Inventariseren functie

Belangrijk is om eerst inzichtelijk te krijgen wat je wilt dat jouw nieuwe teamlid van jou uit handen gaat nemen. Gaat het puur om bestellingen inpakken of is het juist meer een marketing functie. Door goed inzichtelijk te krijgen wat je uit handen wilt geven, kan je al een heel lijstje maken met welke taken er bij deze functie passen.

Wanneer je inzichtelijk hebt wat jouw nieuwe collega moet gaan doen, is het tijd om te gaan bepalen hoeveel uur jij hulp nodig hebt. Ga je meteen op zoek naar een fulltimer of ben je al geholpen met een paar uur in de week. Daarbij is het dus ook belangrijk om voor jezelf te gaan bepalen op welke dagen en tijden er dan gewerkt moet gaan worden. Iemand die nog op school zit, is op andere tijden beschikbaar dan iemand die op zoek is naar een parttime baan.

Salaris bepalen

Wanneer je iemand in dienst gaat nemen, dan is het ook verstandig om vooraf te gaan bepalen wat voor salaris je wilt bieden. Neem je een scholier aan die enkel de bestellingen inpakt, dan zou je er voor kunnen kiezen om het minimum loon te bieden. Neem je iemand aan die bijvoorbeeld de marketing voor jouw webwinkel gaat aanpakken en daar ook ervaring in moet hebben, dan kom je niet meer weg met het minimum loon. Verstandig is om dan onderzoek te gaan doen wat er in de markt geboden wordt. Tevens kan je altijd aan je sollicitatie kandidaat vragen wat zijn/haar gewenste loon is.

Vacaturetekst schrijven

Heb je al jouw wensen inzichtelijk? Mooi, dan is het tijd om een vacature tekst te gaan schrijven. Verwerk hierin duidelijk wie jij bent als bedrijf en waar je naar op zoek bent. Hierdoor zorg je er voor dat een hoop mensen die niet passen bij de functie al niet gaan solliciteren.

Als opzet kan je de volgende structuur gebruiken voor jouw vacature:

  • Introductie vacature. Wie ben je en waar ben je naar op zoek?
  • Functieomschrijving
  • Werkzaamheden
  • Wat zoeken wij
  • Wat bieden wij
  • Meer informatie hoe ze kunnen solliciteren

Vacature plaatsen

Nu jouw vacature klaar is, is het tijd om deze ook online te gaan plaatsen. Dit kan je doen op je eigen webshop, maar natuurlijk ook op diverse vacature sites zoals Indeed en Jobbird. Ben je echt op zoek naar iemand uit de buurt, dan kan het ook slim zijn om de vacature te delen in een lokale Facebook groep.

Sollicitatie gesprekken

Nadat je de vacature online gezet hebt, zal je meerdere sollicitanten krijgen. Belangrijk is dat je vanuit de motivatie al een schikking maakt in wie je wel en niet uitnodigt. Met de mensen die wel passen bij wat jij zoekt, plan je een sollicitatie gesprek in. Stel tijdens de sollicitatie de juiste vragen zodat je vervolgens de juiste keus kunt maken uit alle sollicitanten.

Je eerste personeelslid in dienst nemen.

Gefeliciteerd je hebt iemand gevonden om jouw team mee uit te breiden, maar waarschijnlijk heb je over de volgende stap nogal wat vragen. Er wordt vaak ook gedacht dat je als eenmanszaak geen personeelsleden kunt aannemen, maar dat is niet waar. Eenmanszaak verwijst enkel naar de rechtsvorm van de onderneming, maar je kunt wel degelijk personeelsleden aannemen.

Bij het starten met personeel komen er vaak best wel wat zaken kijken. Zo moet je een verplichte salaris administratie aanleggen en jezelf ook dekken bij risico’s zoals ziekte of aansprakelijkheid. Dit zijn zaken die je zelf kunt regelen of kunt uitbesteden aan een boekhouder.

Risico’s in dienst nemen personeelslid.

Verstandig is om rekening te houden met het soort contract van jouw werknemer. Het meteen aannemen van een fulltimer of het geven van een vast contract is niet altijd de beste oplossing, mocht er namelijk wat mis gaan tijdens de samenwerking kan je anders onverhoopt met hoge kosten blijven zitten. Stel je neemt iemand voor drie dagen in de week aan met een jaar contract en deze persoon wordt na een paar maanden ziek, dan ben je verplicht om deze tot het eind van het contract door te betalen. Dit kan je deels opvangen door middel van verzekeringen, maar toch zal je als ondernemer altijd met kosten blijven zitten.

Personeel aannemen voor jouw webshop met minder risico

Is het voor jouw bedrijf nog een te groot risico om iemand zelf in dienst te nemen of gewoon weg te veel werk? Dan kan het een goed idee zijn om jouw personeelslid op een andere manier aan te nemen. Bij Mrs e-commerce lopen alle werknemers via Payroll. Bij Payroll gaat de werknemer officieel in dienst bij de payroll partij en jij ontvangt de factuur voor de gewerkte uren en kosten. Hierdoor loop jij als ondernemer geen enkele risico en kan je zelfs wekelijks afscheid nemen van jouw personeelslid.

Kosten payroll

Je betaalt aan payroll een x percentage aan kosten voor het in dienst nemen van het personeelslid. In de praktijk is het niet heel veel duurder dan wanneer je zelf het personeelslid in dienst zou nemen. Je hebt ook dan namelijk een paar duizend euro aan kosten per jaar om de juiste salarisadministratie bij te houden en dan hebben we het nog niet over de risico’s en verzekeringen.

Wij werken zelf al een hele tijd met Please Payroll. Wil je meer weten over onze ervaringen? Stuur dan gerust een email met je vragen. Please heeft ook een leuk referaat programma, wanneer je aangeeft dat je via ons klant wordt, ontvangen wij beide €250,-. Mooi meegenomen toch? Wil je meer weten over Please? Kijk dan op www.please.nl en vraag een gratis advies gesprek aan.

 

 

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen