fbpx

Ondernemen: 5 tips voor meer balans tussen werk en privé

Zit je er soms helemaal doorheen? Je voelt je zo gestrest, omdat je to-do-list oneindig lijkt. Het gaat een dagje niet zoals je wilt en ziet de rest van de week ook niet meer zitten. Je privé leven lijkt niet meer te bestaan en elk moment van de dag ben je bezig met je werk. Dit is zo herkenbaar! Je hebt misschien een grote onderneming met veel bestellingen, veel klanten en het werk komt binnen op de lopende band. In dit blog geef ik je 5 tips hoe je de rust kan bewaren en meer balans kunt vinden tussen werk en privé.

Tip 1: Huur een kantoorruimte.

Een eigen onderneming starten lijkt fantastisch: je bent eigen baas en kan je eigen uren inplannen. Helaas kan dit juist een groot struikelblok zijn. ’s Avonds werk je nog eventjes door op de bank, omdat je het werk voor vandaag nog niet af had gekregen. Daarom een belangrijke tip: huur een kantoorruimte. Dit helpt je om alleen aan het werk te gaan als je op kantoor bent en zo is je keukentafel niet meer een werkplek, maar vooral een plek waar je tot rust kan komen. Ja het is een investering en extra maandelijkse kosten, maar het is het dubbel en dwars waard1

Tip 2: Neem een zakelijk telefoonnummer en gebruik Whatsapp business.

Niets is zo vervelend als klanten die je in het weekend bellen, terwijl je aan het genieten was van een dagje vrij. Neem daarom een zakelijk telefoonnummer, bijvoorbeeld via Dubline. Dit kost je slechts €4.75 per maand en zo word je gebeld via een app waardoor je meteen ziet of iemand privé of zakelijk belt. Wat ook kan helpen is Whatsapp Business! Hierdoor ontvang je zakelijke appjes niet meer tussen je privé appjes. Bovendien kan je hiermee een automatische reactie verzenden als je even niet wilt werken zoals: “Ik ben nu niet aanwezig, maar ik neem zo snel mogelijk contact met je op.”. Je hebt hiervoor dan wel een extra telefoonnummer nodig, maar daar kan je dan weer jouw Dubline telefoonnummer voor gebruiken.

Tip 3: Probeer taken uit te besteden.

Als het werk écht teveel wordt en je geen energie meer haalt uit sommige werkzaamheden, overweeg dan om deze taken uit te besteden. Neem bijvoorbeeld iemand in dienst met een 0-uren contract en regel dit via een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf regelt dan de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap, waardoor jij geen onnodige risico’s loopt! Ik werk zelf met Please en dat bevalt prima. Tip: Please heeft een aanbevelingsprogramma. Als ik jou aandraag als nieuwe klant, krijgen we beide een vergoeding van €250,-

Tip 4: Plannen, plannen, plannen!

Goed plannen is misschien wel het belangrijkste, maar ook het moeilijkste als je een eigen bedrijf hebt. Met deze vijf tips zorg jij ervoor dat je het werk op de juiste manier inplant:

  • Gebruik een online agenda zoals Trello of een papieren agenda. Onderzoek wat voor jou het meeste overzicht geeft.
  • Plan je dag in blokken en stel prioriteiten: doe bijvoorbeeld niet meer dan drie belangrijke taken op een dag.
  • Plan niet teveel werkzaamheden in en zorg voor witruimte. Het kan altijd zo zijn dat je de tijdsduur van een taak verkeerd hebt ingeschat. Dan is witruimte fijn, zodat je niet in de knoop komt met andere taken!
  • Plan juist wel ontspanning in, want de ervaring leert dat als je geen ontspanning inplant, het werk de overhand neemt. Ieder lichaam heeft ontspanning nodig. Luister bijvoorbeeld naar een podcast of ga een rondje hardlopen in de buitenlucht.
  • Onderzoek op welk moment van de dag jij het meest productief Heb je moeite om je ‘s middags te concentreren? Plan dan niet teveel in de middag, maar zorg dat je zoveel mogelijk werk kan doen in de ochtend.

Tip 5: Werk wanneer jij dat wilt.

De onderneming mag niet de leiding over jou gaan nemen. Jij bent de baas en bepaalt wanneer je werkt. Zo kan je ervoor kiezen je mail in het weekend en ‘s avonds uit te zetten. Dit zorgt voor meer rust in je privé leven. Als je een chat hebt op jouw website kan Tawk.To misschien helpen. Op deze manier is de chat gekoppeld aan een app waar je de chat zelf aan en uit kan zetten. Als jij de tijd hebt en wilt dat mensen kunnen chatten dan kan je de chat aanzetten. Zo niet, dan krijg je de berichten binnen via de mail die je op jouw tijd kan beantwoorden.

Kortom, probeer te luisteren naar je lichaam. Zonder rust zijn productieve dagen onmogelijk. Kijk waar jij je energie uithaalt en verban zo veel mogelijk waar je ongelukkig van wordt. Neem vooral zelf de leiding en zoek contact met de klant wanneer jij dat wilt. Zet je mail een dagje uit en beslis zelf wanneer je zakelijke telefoontjes opneemt. Ik hoop dat deze tips je verder gaan helpen en wens je veel succes met een goede planning!

Dit blog is geïnspireerd door mijn podcast aflevering 14: tips voor meer balans tussen werk en privé. Je kunt hem beluisteren op Spotify en iTunes.

meer blog berichten

Waarom zet je USPS in op je webshop?

Wat maakt jouw webshop anders dan al die andere webshops? Door het toepassen van een unique selling point kun je ervoor zorgen dat bezoekers ook

Junior Online Marketeer (SEO) (Parttime)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te