fbpx

Tips voor productfotografie voor je webshop.

Productfotografie is voor een webshop megabelangrijk. Zonder goede een foto kan iemand niet het besluit nemen of ze wel of niet wat bij je bestellen. Het laten maken van productfoto’s kan een dure aangelegenheid zijn, maar zelf fotograferen is weer een vak apart. In dit blogbericht geven wij jou praktische tips hoe je zelf je productfoto’s kunt maken.

Foto’s maken is lastiger dan je denkt. Veel webshops zullen daarom kiezen om productfotografie uit te besteden. Je kunt kiezen voor basic product foto’s. Hier zul je zien dat bijvoorbeeld een jurk volledig gefotografeerd is in een witte omgeving. Sommige webshops zullen kiezen voor product foto’s in een ruimte met styling er omheen. Kijk als 1e wat goed past in jouw webshop en wat goed aansluit bij jouw doelgroep. Een combinatie van foto’s is altijd leuk, de productfoto’s kun je dan gebruiken in je webshop, de gestylede foto’s zijn weer leuk voor je Facebook & Instagram.

Ook vinden klanten het leuk om te zien hoe een product staat. Denk daarbij aan kleding. Je kunt er dus altijd voor kiezen om deze bij de extra foto’s toe te voegen.

Ik wil het zelf proberen.


Wanneer je er voor kiest om de productfoto’s zelf te gaan maken heb je een aantal materialen nodig. Product foto’s zijn vaak best saai en basic, je ziet het product en eigenlijk daaromheen helemaal niks. Je wilt dat de kleuren zo goed mogelijk uit komen. Dit doe je vaak met een witte achtergrond. Wil je een effen wit product fotograferen, probeer dan een ander achtergrond kleurtje te kiezen. 
Gebruik een goede camera. Ja, je telefoon kan vast prima foto’s maken. Maar voor echte product foto’s is het gebruik van een goede camera eigenlijk heel erg belangrijk. Vooral omdat je hier veel meer keus hebt qua instellingen.

Als achtergrond kun je gebruik maken van een groot wit vel papier. Deze kun je ophangen en door laten lopen over een tafel. Zo krijg je geen kieren en naden. 

Je kunt er ook voor kiezen een fotostudio te maken of bijvoorbeeld een foto doek op te hangen.

Gebruik een statief. Je foto moet natuurlijk scherp zijn, vaak bibber je met je hand vrij snel en is er een kans dat de foto wazig gaat worden. Kies daarom voor het gebruik van een statief. Wanneer je er voor kiest om de productfoto’s op dezelfde achtergrond te maken heb je met een statief ook altijd dezelfde afstand tot het product. Dit scheelt je weer een hoop uitsnijden met de nabewerking.

Licht is heel erg belangrijk. Je wil namelijk dat de productfoto een witte achtergrond heeft zonder gekke gekleurde randen of gele gloed. Maak gebruik van wit licht. Andere kleuren licht kunnen invloed hebben op de werkelijke kleur van het product.

Je kunt gebruik maken van een flitsset of een continue verplichting. Heb je geen lampen tot je beschikking. Kies dan een ruimte waar veel licht is of grote ramen. Een goede investering voor goed licht zijn softboxen. Het licht wordt wat zachter gemaakt en oogt dus natuurlijker. Let wel op reflectie. Hiervoor kun je altijd een reflectiescherm gebruiken. Heb je dit niet, met een stuk zwart of wit papier kun je ook al veel verbeteren.

Met daglicht krijg je het mooiste resultaat. 

Camera instellingen.

Zoals ik hierboven al beschreef, is het maken van foto’s met een camera eigenlijk de basis. Met de juiste instellingen maak je de foto af. Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan is het goed om zo nu en dan even te gaan oefenen. Hoe meer je het doet hoe handiger je er ook in gaat worden. Belangrijke instellingen zijn je diafragma (dit is de F die je vaak op je camera ziet), de sluitertijd, de Iso en de witbalans.

Het diafragma bepaald de hoeveelheid licht die er binnen komt via de cameralens. Is het erg zonnig, maak je diafragma dan kleiner. Het creëren van scherpte/diepte foto’s wordt ook gedaan via je diafragma.

De sluitertijd zorgt ervoor dat het licht op de camerasensor valt. Dit is een belangrijke instelling als je niet zo veel licht hebt. 
En dan als laatste de ISO-gevoeligheid. Dit is hoe snel je camera reageert op het licht wat binnen komt. Als het donker is kan je je Iso ook hoger zetten. Is er veel licht kan de iso lager.
De witbalans kan het licht corrigeren wat in de foto kan voorkomen. Met de juiste instelling komen de juiste kleuren goed naar voren.

Compositie van je foto.

Wanneer je een productfoto maakt is het vaak het beste om de foto van voren te maken. Vanaf de zijkant of de bovenkant kan het er heel anders uit zien. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen verschillende foto’s te plaatsen in de webshop. Kijk wat jij wil laten zien, maak foto’s vanuit verschillende hoeken en kijk goed naar wat het beste werkt.

Als je een productfoto maakt wil dat de focus op het product is, daarom is het handig om niet te veel dingen om het product heen te leggen. Schiet vooral veel foto’s. Later kun je altijd alles verwijderen wat niet bruikbaar is, misschien is een foto in eerste instantie niet zo mooi op je schermpje, maar is de foto daarna op de computer wel erg mooi. 

Bewerken van foto’s.

Om foto’s goed te kunnen bewerken kun je gebruik maken van een fotobewerkingsprogramma.
Veel apps op je telefoon zijn gratis, maar met programma’s zoals Lightroom en Photoshop, kun je wel echt het meeste.

Foto’s geschoten in RAW-bestanden kan je het best bewerken, hier staat namelijk veel meer informatie in dan in JPEG-bestanden. Let er wel op dat je deze foto’s dus eerst door een programma heen moet halen en niet zomaar te openen zijn. Dan moet je ze exporteren als JPEG-bestand.

Als de foto’s nog wat aan de gelige kant zijn kan je wat extra blauwtinten toevoegen. Probeer te schuiven met de balkjes van helderheid en belichting. Wanneer je denkt dit is het zie je het vanzelf.  Probeer de foto’s te maken op dezelfde instellingen, dit scheelt je daarna weer een hoop bewerken.

Veel succes!

meer blog berichten