fbpx

Wat zijn de voor- en nadelen van een dropshipping webshop? 

Je hebt er misschien wel eens van gehoord een dropshipping webshop, maar wat is het en wat zijn de voor- en nadelen. In dit blogbericht vertellen wij je er alles over.


Wat is dropshipping?


Ja, dropshipping. We zullen je eerst even uitleggen wat dropshipping is. Eigenlijk is het een webwinkel zonder voorraad. Of een deel zonder voorraad.  Het enige wat jij doet, is de producten op je eigen webshop aan te bieden, verder gaat na de bestelling de leverancier voor je aan het werk. Ze verzenden je pakketjes en jij krijgt hier een deel van de opbrengst voor. Je hoeft dus geen investering te doen, ook heb je geen voorraad staan. Hoe klinkt dit? Dropshipping heeft veel voordelen, maar ook nadelen. We willen je hier graag wat meer vertellen.

De voordelen van dropshipping.

Op plaats 1 kunnen we wel zeggen dat het hebben van geen voorraad heel erg fijn is. Het investeren in producten kan erg veel geld kosten, het geld wat je er instopt moet je terug gaan verdienen en zit dus in je voorraad. De producten liggen in de opslag, maar te wachten tot ze verkocht worden. Denk ook aan alle opslag die je er voor nodig hebt! Naast de voorraad moet je ook genoeg verzend materialen aanschaffen. Wanneer je gebruikmaakt van dropshipping heb je hier dus geen last van.
Daarna komt als groot voordeel wel dat je qua logistieke werkzaamheden veel minder hoeft te doen.
Je hoeft de producten niet te verzenden, daar hou je al veel tijd aan over. Er blijft meer tijd over om bezig te zijn met andere onderdelen van je bedrijf, zoals de marketing.
Marketing is heel erg belangrijk, het bijhouden van social media, maar ook het beantwoorden van mailtjes en goede teksten bedenken voor op de website.
Je kunt er voor kiezen om naast je eigen assortiment een aantal dropshipping producten toe te voegen. Zo is je aanbod van producten vrij groot, maar hoef je niet alles op te slaan en zelf te verzenden.

Nadelen van dropshopping. 

Let goed op de voorwaarden die in je contract staan. Zorg voor goede betrouwbare dropshopping leveranciers. Dat jij echt niks hoeft te doen qua logistieke onderdelen. Als je hier voor kiest kan je zelf geen invloed uitoefenen op de persoonlijke aandacht van het pakketje. Denk hierbij aan een handgeschreven briefje of een bepaalde inpak stijl.  

Jij blijft wel verantwoordelijk voor je producten die je in je webshop gaat aanbieden. Wanneer er problemen zijn moet je het zelf oplossen. Denk hierbij aan retouren of problemen van een artikel.

Let goed op wat je afspreekt over het retourbeleid. Wanneer een leverancier de voorraad niet wil accepteren komt het dus toch in jouw opslag te staan. Een klant mag namelijk altijd retourneren. Zoek alles goed uit, en kijk goed naar de contracten die ze je aanbieden.

Het aanbod aan producten.

Probeer te kiezen voor exclusieve producten of producten die niet overal te koop zijn. De kans dat er veel andere webshops zijn die gebruikmaken van hetzelfde aanbod maakt de concurrentie vrij hoog.

Wel of geen dropshopping?

Het klinkt misschien heel erg verleidelijk, geld verdienen zonder er heel veel voor te moeten doen. Weinig financiële risico’s. Maar lees je goed in, hou rekening met eventuele problemen. Of jij er wel of niet voor kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Het zou zeker een goede aanvulling kunnen zijn op je huidige assortiment.

meer blog berichten

Hoe zet je TikTok in voor je webshop?

Steeds meer bedrijven zetten video in op social media. Logisch ook, want door video in te zetten, krijgen potentiële klanten sneller een band met het