fbpx Mrs e-commerce ...

Importproducten op mijn webshop, waar moet ik rekening mee houden?

In de Europese Economische Ruimte (EER), moeten alle producten die op de markt zijn voldoen aan bepaalde producteisen. Deze eisen verschillen per productgroep. Het gaat hier om Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Zeker als jij producten importeert van buiten de EER (Europa, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) is het belangrijk dat je op de hoogte bent van regels en eisen waar producten aan moeten voldoen. In dit blog nemen we jou mee in alle algemene eisen.

Productveiligheid

De richtlijnen voor algemene productveiligheid zijn opgesteld om de consument te beschermen. Het verplicht ook producenten om de consument informatie te geven over mogelijke gezondheids- en/of veiligheidsrisico’s. Doordat producenten deze informatie delen met consumenten kunnen zij voor zichzelf de keuze maken of zij dit risico willen nemen door het product wel of niet te kopen.

Naast de richtlijnen algemene productveiligheid zijn er ook specifieke producteisen waar bepaalde productgroepen aan moeten voldoen. Deze specifieke producteisen gelden boven de algemene regels en gaan over samenstelling, registratie, keuring, verpakking en etiketten. Er gelden specifieke eisen op de volgende productgroepen: Textielproducten, Cosmetica, Geneesmiddelen, Dierlijke en plantaardige producten, Biociden, Chemische producten en Elektr(on)ische apparatuur.

Verpakking, etikettering en CE-markering

In de EU gelden ook regels voor verpakkingen. Zo moet verpakking van voedsel voldoen aan ingrediëntenvermelding, netto hoeveelheden en een houdbaarheidsdatum.

Een CE-markering geeft aan dat een bepaald product voldoet aan de eisen die gelden voor gezondheid, veiligheid en milieu. De volgende productgroepen moeten een CE-markering hebben: Explosieven voor civiel gebruik, Pyrotechnische artikelen, Bouwproducten, Speelgoed, Persoonlijke beschermingsmiddelen, Elektrische, elektronische en energie gerelateerde producten, Medische hulpmiddelen, Meet- en weegapparatuur, Machines en aanverwante producten en Transportmiddelen.

De verantwoordelijkheid

Als jij als verkoper jouw producten uit een EER land haalt, dan is de producent verantwoordelijk voor het risico’s van het product. Mocht het zo zijn dat deze persoon de producten haalt uit een land buiten EER, dan is hij/zij hier verantwoordelijk voor. Als jij jouw producten inkoopt buiten de EER, let er dan wel op dat jij verantwoordelijk bent voor het naleven van de eisen en regels die gelden in de EU. Ook als jouw producten wel uit de EER komen, maar jij geeft er je eigen merknaam aan en doet alsof deze van jou zijn ben jij verantwoordelijk.

Het naleven van deze eisen en regels wordt gecontroleerd door verschillende instanties in Nederland. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert geneesmiddelen voor mensen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet dat voor diergeneesmiddelen, maar ook voor cosmetica, voedsel, consumentenproducten, dieren en planten.

Wil je nou alles weten over welke eisen en regels er gelden over de verschillende productgroepen, bekijk dan deze pagina van de KvK. Hier vind je alle informatie die je zoekt.

Denk aan Douane en belastingen

Je mag niet zomaar geïmporteerde producten van buiten de EU verkopen. Je bent wettelijk verplicht om alle geïmporteerde producten van buiten de EU via de Douane ‘in het vrije verkeer’ te laten gaan. Hier moet je aangifte voor doen bij de Douane. Meestal huren bedrijven iemand in om dit te doen, maar je mag het ook zelf doen. Dit kan je regelen via de Nationale Helpdesk Douane. Je hebt hier wel een EORI-nummer voor nodig. Deze kun je zelf samenstellen of aanvragen.

Bij het doen van invoeraangifte vraagt de Douane om een HS-code (Harmonized System-codes). Dit is een code die de Douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. Elk land kan de HS-code van producten aanvullen. Binnen de Europese Unie is de HS-code een 8-cijferige code. Deze geld voor export vanuit de Europese Unie (HS-code plus 2 cijfers). Bij het importeren van goederen in de EU is de HS-code een 10-cijferige code (HS-code plus 4 cijfers). Deze HS-codes worden ook wel goederencodes genoemd. In dit blog van Sendcloud, kun je gemakkelijk de juiste HS-code vinden.

Voor het importeren van goederen moet je meestal betalen. Deze kosten worden invoerrechten of importheffing genoemd. De hoogte hiervan hangt af van de Taric-code (De HS-code van 6 cijfers wordt dan uitgebreid met 4 cijfers) van het product en het land waar het product vandaan komt. Je kunt vrijstelling krijgen van invoerrechten als jouw zending van buiten de EU maximaal 150 euro is. Dit is exclusief vervoers- en verzekeringskosten. Voor alcoholhoudende producten, parfum en toiletwater en tabak en tabaksproducten geldt deze vrijstelling niet.

 

meer blog berichten

De beste 4 boekhoudpakketten voor je webshop

Heb je een webshop? Dan is een boekhoudpakket handig om je financiële administratie op orde te houden. Boekhoudpakketten helpen je om tijd te besparen en