fbpx

Hoe start je een printing on demand webshop?

Je bent enthousiast begonnen aan een webshop en hebt ideeën gebrainstormd. Je hebt een tof concept bedacht en wilt gaan starten met ondernemen. Laten we zeggen dat je een designer bent, en graag je designs wilt verkopen. Je denkt aan canvas tassen, t-shirts, notities en mokken etc. Maar je hebt het budget niet om de producten in te kopen en te bedrukken. Als ondernemer moet je ook nadenken aan opslagruimte voor je producten en/of je daar je geld aan uit wilt geven. Ik heb wellicht een oplossing voor je, je leest er alles over in dit blog.

Wat is printing on Demand?

Letterlijk vertaald is het afdrukken op afroep. Het vertelt stiekem al wat het betekent, maar ik ga uitleggen wat het precies is. Bij Printing on Demand model worden jouw bestellingen of ontwerpen pas geprint op het moment dat er een bestelling binnenkomt. Stel je verkoopt twintig t-shirts dan worden er ook echt twintig t-shirts gedrukt. Dus elke bestelling wordt pas afgedrukt als jij een bestelling hebt.

Hoe werkt Printing on Demand?

Verschillende website bouwers bieden deze service aan. We nemen Shopify als voorbeeld en ik neem de stappen met je door. Als je een webshop hebt bij Shopify kun je de Printify app downloaden en aan je webshop toevoegen. In de app kun je uit verschillende producten kiezen als: mannenkleding, vrouwenkleding, kinderkleding, accessoires, decoraties en eco vriendelijke producten. Je kunt aan de slag gaan met jouw designs. Je kunt ervoor kiezen om je designs aan de voorkant of achterkant te bedrukken. Wil je je logo klein houden en misschien aan de onderkant bedrukken. Er is dus genoeg keus en variaties mogelijk! Als je je designs klaar hebt, kun je het artikel toevoegen in jouw webshop.
Tip: Het is altijd handig om eerst een sample product te bedrukken. Ben je helemaal tevreden over het design kun je het toevoegen aan je webshop. Printify is gelinkt met jouw webshop, dus jij hoeft verder niks te doen.

Is Printing on Demand handig voor mij?

Voor een startende webshop ondernemer met minder startkapitaal is dit een handig optie, omdat je pas betaalt wanneer er ook daadwerkelijk een order is. Je hoeft geen bulken in te kopen, en dus handig voor de ondernemers met minder budget. Het is ook handig voor bedrijven die willen experimenten met nieuwe producten. Printing on Demand geeft je de ruimte om te experimenten met designs of nieuwste ideeën.

Wat zijn de voordelen van POD (printing on demand)?

Je hoeft geen bulken af te printen

Printing on Demand zegt het eigenlijk al. Als er bestellingen zijn geplaatst dan worden je producten pas gedrukt. Je hoeft niet in bulken te kopen of te gokken welke product een best seller wordt. Dit bespaart ook opslagruimte, wat ideaal is als je vanuit huis onderneemt!

Geen printer nodig

De Printing on Demand model zorgt voor het drukproces. Je hoeft geen peperdure printer te kopen of research te doen naar de technische kant van het drukproces. Dit scheelt veel geld en tijd en zo kun jij je tijd besteden aan bijvoorbeeld marketing of designs voor nieuwe producten.

 

Experimenteren met designs

Heb je verschillende designs en ideeën uitgewerkt en wil je kijken welke het beste verkoopt. Is POD geschikt om te testen wat voor jouw webshop werkt. Zo kun je als bedrijf gemakkelijk risico’s nemen, zonder dat jij straks met voorraad zit.

Er zijn ook een aantal nadelen van POD

De levertijd

Je bent gaan samenwerken met een Printing on Demand bedrijf en je hebt geen controle over de levertijd. Er zitten verschillende schakels in het proces en je bent afhankelijk van een ander bedrijf. Het duurt ongeveer drie/vier dagen om het product te verwerken, en dan komen de levertijd nog boven op. Het is slim om een e-mail te versturen, wanneer jouw klanten de producten kunnen verwachten. Zo blijf je transparant over de levertijd.

Je producten

Als je gebruik maakt van POD worden de orders door je print partner gedrukt. Het stukje controleren of de producten goed zijn, heb je niet meer in handen. Het is altijd handig om je producten eerst te testen en een sample aan te vragen. Zo weet je wat voor kwaliteit en producten terecht komen bij je klanten.

Kortom heeft Printing on Demand zijn voor en nadelen, maar het is een goede optie om te overwegen of het handig is voor jouw webshop. Je kunt altijd verschillende websites met elkaar vergelijken en nadenken welke eisen jij belangrijk vindt voor het kiezen van een POD partner. Met Shopify heb je ook de mogelijkheid om een Printing on Demand webshop te starten. Meteen goed beginnen met jouw webshop? Start dan met de mini training hoe start ik een webshop voor €27,-  klik hier voor meer informatie. 

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen