fbpx

Minderjarig een webshop starten, waar moet je op letten?

Je bent nog geen 18 en je wilt graag een webshop starten. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? Als minderjarige zijn er namelijk wat extra dingen waar je rekening mee moet houden als wanneer je boven de 18 bent. In dit blog bericht vertel ik je er alles over.

Aantal minderjarige ondernemers in Nederland

In de afgelopen 5 jaar hebben er ruim 12.000 minderjarige ondernemers zich aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Dit zijn ondernemers in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Het aantal inschrijvingen blijft jaarlijks groeien. Met de komst van o.a. social media, wordt het steeds makkelijker een eigen bedrijf te starten.

Onder de 18 ben je handelsonbekwaam

Volgens de wet ben je onder de 18 handelsonbekwaam. Je mag geen grote beslissingen nemen zonder toestemming van je ouders of voogd. Want ondanks je minderjarig bent, moet je met jouw webshop je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en belasting betalen. Neem daarom bij het inschrijven van je webshop  je ouders of voogd mee.

Ben je 16 of 17? Dan is het mogelijk om een handlichting aan te vragen bij de kantonrechter. Wanneer deze goedgekeurd wordt, ben je niet langer handelsonbekwaam en heb je geen toestemming meer nodig van je ouders of voogd. Hierdoor ben je zelf aansprakelijk voor je handelen. Om dit aan te vragen heb je echter wel toestemming nodig van je ouders of voogd.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan is deze optie niet mogelijk en zal je jouw ouders of voogd om toestemming moeten vragen voor elke grote handeling. Zij zijn hiermee verantwoordelijk voor jouw handelen. Krijg je geen toestemming? Dan is jouw rechtshandeling ongeldig en kunnen je ouders of voogd je handelen nog drie jaar terugdraaien.

Moet je als minderjarige belasting betalen?

Net als elk andere ondernemer moet je als minderjarige ook belasting afdragen. Je bent hiermee zelf verantwoordelijk voor het doen van je belastingaangiftes en het betalen van de belasting.

Heeft je webshop invloed op de kinderbijslag?

Je webshop kan invloed hebben op je kinderbijslag. Wanneer je als minderjarige ondernemer €1285, – of meer winst maakt per kwartaal, dan moeten je ouders dit doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank. Je hebt hiermee namelijk geen recht meer op kinderbijslag en kindgebonden budget.

Heeft je webshop invloed op je studiefinanciering?

In 2019 is de grens voor bijverdienen naast je studiefinanciering gesteld op €14.683,96 per jaar. Dit bedrag verandert echter jaarlijks, dus zorg er voor dat je op de hoogte bent hiervan, zodat je niet onnodig je studiefinanciering moet terug betalen.

Hoe zit het met de leerplicht?

Ben je nog leerplichtig en wordt het steeds drukker met jouw webshop? Dan is het verstandig om goede afspraken te gaan maken met school. Maak bijvoorbeeld afspraken over het maken van toetsen en gemiste lessen. Veel scholen gaan flexibel om met ondernemende kinderen, dus ga gerust eens met ze om tafel zitten.

Minderjarig een zakelijk bankrekening openen?

Het openen van een zakelijke bankrekening kan nog wat voeten in de aarde hebben. Het wordt namelijk niet bij alle banken geaccepteerd, omdat de bank een minderjarige als een risico ziet. Onderzoek daarom goed welke bank dit voor jou wel mogelijk maakt. Het kan vaak helpen om de bankrekening aan te vragen op de naam van je ouders of voogd.

Wij hebben ook een klein onderzoekje voor gedaan!

Bij de Rabobank & ING is het mogelijk om een zakelijke bankrekening te openen met handlichting. Nou mocht je je nou afvragen wat is een handlichting, dat is wanneer de rechter jouw toegekend hebt meerderjarig te zijn.

Bij de ABN Amro en de Tridos bank, heb je deze handlichting niet nodig en kan je als minderjarige een bankreking openen. Er zitten wel wat kanttekeningen aan. Bij beide moet een van je ouders bijgeschreven staan en volmachtig zijn.

De opstart van jouw webshop kan misschien iets lastiger zijn dan wanneer je meerderjarig bent, maar het is zeker wel mogelijk. Zoek vooraf eens goed uit of er vraag is naar je idee en bekijk hoe je deze aan de man kunt krijgen. Veel succes!

 

Lees ook eens: Waar moet je op letten bij het kiezen van een zakelijke bankrekening voor je webshop?

Goed voorbereid een webshop starten? Start dan met de minicursus Hoe start ik een webshop? voor maar €27,- excl. btw. Klik hier voor meer informatie.

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen