fbpx

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zakelijke bankrekening voor je webshop?

Wanneer je een webshop start, wil je natuurlijk ook de betalingen kunnen ontvangen. Maar is daarvoor een zakelijke bankrekening verplicht en waar moet je op letten bij het kiezen voor een zakelijke bankrekening? In dit blog bericht vertel ik je er alles over.

Is een zakelijke bankrekening verplicht?

Het openen van een zakelijke bankrekening is niet verplicht voor je webshop. Wel is het zo dat je natuurlijk je privé financiën zou willen scheiden van je zakelijke financiën om een zo goed mogelijk overzicht te behouden. Wanneer een boekhouder je gaat helpen met je boekhouding, kan het veel werk zijn om de uitgaven en inkomsten te splitsen, wanneer je gebruik maakt van je particuliere bankrekening.

Daarnaast is er nog iets waar je rekening mee moet houden. Om betalingen te ontvangen op je webshop, stellen veel van deze payment providers het verplicht om een zakelijke bankrekening te hebben. Particuliere bankrekeningen worden vaak niet goedgekeurd. Het kan daarom een goed idee te zijn om bij voorbaat een zakelijke bankrekening te openen, zodat je in ieder geval je online betalingen kunt ontvangen.

Wat zijn de voor en nadelen van een zakelijke bankrekening

Er zitten niet heel veel nadelen aan het openen van een zakelijke bankrekening. Er is er wel een die voor veel ondernemers als vervelend kan worden ervaren. Aan een zakelijke bankrekening zitten namelijk kosten verbonden. Er zijn banken die een startende ondernemer voor een bepaalde periode gratis gebruik laten maken van de bankrekening, echter zal je ook daarna de kosten moeten gaan betalen. De kosten voor een zakelijke bankrekening kunnen heel erg uiteen lopen, het is daarom een goed idee om ook eens naar andere banken te gaan kijken dan de bank die je privé gebruikt.

Uiteraard zitten er wel meerdere voordelen aan het hebben van een zakelijke bankrekening:

  • Je hebt je zakelijk vermogen op een aparte rekening staan
  • Je kunt je uitgave doen van deze bankrekening
  • Je hebt de mogelijkheid om je payment provider te koppelen aan de zakelijke bankrekening
  • Je privé en zakelijk vermogen lopen niet door elkaar
  • Het komt professioneler over wanneer je klant een bedrag naar je bedrijfsnaam overmaakt, in plaats van naar je Privé rekening.

Spaarrekeningen voor je webshop

Vaak is het ook aan te raden om ook een aantal spaarrekeningen te openen wanneer je een webshop hebt. Je moet namelijk elk kwartaal je btw afdragen en het is dan ook verstandig om deze kosten direct op een aparte spaarrekening te plaatsen. Op deze manier kom je nooit voor onverwachte uitgave te staan en heb je deze kosten altijd al klaar staan.

Daarnaast raad ik eigenlijk elke webshop aan om met de Profit First methode te gaan werken. Bij deze methode verdeel je jouw inkomsten in verschillende potjes (rekeningen), zodat altijd je financiën onder controle hebt.

Hoe maak je de keuze voor een bank?

Er zijn heel veel opties beschikbaar in Nederland om je zakelijke rekening bij te openen. Verstandig is je keuze aan de hand van een aantal punten te maken. Een ervan zijn natuurlijk de kosten. Het is zonde om onnodig veel kosten te maken op je zakelijke bankrekening, wanneer dit niet nodig is.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Is het makkelijk om meerdere bankrekeningen te openen en wat zijn hier de kosten van?

Je kunt uiteraard ook naar de rente op de spaarrekeningen te kijken? Enkel krijg je tegenwoordig niet zo heel veel rente is dat je dit waarschijnlijk dik terug verdient in lagere bankkosten.

Mijn advies: Knab

Ik ben al jaren klant bij Knab. Knab is een online bank en doordat zij geen kantoren hebben zijn de kosten aanzienlijk lager. Ik zat hiervoor bij dezelfde bank als waar ik Privé een rekening heb en na het gratis jaar schrok ik persoonlijk van de hoge zakelijke kosten per kwartaal. Ik ben toen gaan kijken naar alternatieven en omdat ik ook aan de slag gegaan met ben Profit First, heb ik de overstap gemaakt naar Knab.

De voordelen van Knab:

  • Lage maandlasten
  • Zo veel bankrekeningen en spaarrekeningen toevoegen als je zelf wilt
  • Al jaren uitgeroepen tot de meest klant vriendelijke bank.

Meer weten over Knab voor je webshop? Klik dan hier. Meer weten over Profit First? Lees dan hier mijn blog of bestel het boek bij Bol.com

 

meer blog berichten

Waarom zet je USPS in op je webshop?

Wat maakt jouw webshop anders dan al die andere webshops? Door het toepassen van een unique selling point kun je ervoor zorgen dat bezoekers ook

Junior Online Marketeer (SEO) (Parttime)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te