Hoe stel je een goede privacy policy op voor jouw webshop?

Als webshop ben je wettelijk verplicht om een privacy policy te hebben op jouw website. Dit is omdat je persoonlijke gegevens van jouw klanten verzameld. Je bent verplicht om klanten hiervan op de hoogte te stellen. Wat moet er precies in de privacy policy staan? Dat gaan wij je uitleggen!

Wat zijn privacy policy?

Voordat je gaat beginnen aan het opstellen van een privacy policy, moet je eerst weten wat een privacy policy precies is. Een privacy policy is eigenlijk gewoon een verklaring van wat jij als bedrijf met de persoonlijke gegevens van de klant doet. Je geeft hieraan waarvoor je deze gegevens gebruikt en voor welk doel. Ook geef je aan hoe klanten hun rechten hierop kunnen uitoefenen.

In de privacyverklaring worden jouw verantwoordelijkheden vastgelegd en welke maatregelen jij als verantwoordelijke gaat nemen als er iets gebeurt met de persoonsgegevens van de klant. Mocht het zo zijn dat jij de verwerking van persoonsgegevens uitbesteed aan een ander bedrijf, dan wordt dat bedrijf genoemd en ben je wettelijk verplicht om met dat bedrijf een verwerkersovereenkomst te sluiten.

Waar moeten privacy policy aan voldoen?

De privacy policy moet aan elk onderdeel van de rechten en plichten voldoen. Deze onderdelen zijn als volgt:

  • Jouw naam en contactgegevens
  • Naam en contactgegevens van je vertegenwoordiger in de EU (als je deze hebt)
  • Naam en contactgegevens van je functionaris voor gegevensbescherming (als je deze hebt)
  • Waar de persoonsgegevens voor worden gebruikt
  • Wie eventueel de persoonsgegevens ontvangt
  • Waarom de klant zijn of haar persoonsgegevens moet invullen
  • Hoelang je deze gegevens bewaard
  • Welke cookies je gebruikt en waarom
  • Welke rechten de klant heeft
  • Hoe klanten hun rechten kunnen uitoefenen
  • Het recht dat de klant heeft om gegeven toestemming in te trekken
  • Het recht dat de klant heeft om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens
  • Of je wel of geen gebruik maakt van een geautomatiseerde besluitvorming

Zorg ervoor dat de klant de privacy policy leest

Het is belangrijk dat de klant de privacy policy eenvoudig kan vinden. Daarnaast kan je bij het invullen van de gegevens de klant akkoord laten gaan met de privacy policy van jouw website.

Algemene voorwaarden en een privacy policy zijn verplicht om te hebben. Deze kun je makkelijk samenstellen via Rocket Lawyer. Via hun website kan je eenvoudig juridische documenten opstellen aan de hand van een template. Via Rocket Lawyer kan je eenvoudig een privacy policy opstellen voor jouw webwinkel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *