fbpx

Brexit, waar moet je rekening mee houden voor je webshop?

Het is eindelijk rond; de Brexit-deal. Maar wat is Brexit en wat voor gevolgen heeft dit voor je webshop. Ik heb alle informatie voor jou als online retailer op een rijtje gezet.

Wat is Brexit?

Na lang onderhandelen was het dan zo ver, op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie. Vanaf dat moment is het nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk van start gegaan.

Even vergeten welke landen hier ook alweer onder vallen? Geen probleem, ik help je! Het betreft de landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

De inhoud van de Brexit-deal

Het Brexit-akkoord is op 24 december door het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gesloten. Het akkoord is onderhandeld door de huidige premier Boris Johnson.

De overeenkomst heeft invloed op de e-commerce. Dit betekent dat er nu andere afspraken gelden wanneer je zaken wilt doen met het VK. Als Europese webshop die verkoopt aan het Verenigd Koninkrijk heb je te maken met nieuwe regels. Maar vergeet niet dat je als Britse webshop die verkoopt aan EU-landen, ook het nodige zal moeten aanpassen.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit-deal?

Nu het VK heeft besloten de EU te verlaten moet je dus rekening houden met een aantal grote veranderingen.

Belangrijk om te weten is dat door het verdwijnen van de open grenzen, dit gevolgen heeft op het verzend- en verkoopbeleid. Zo zijn er strengere douanevoorschriften gekomen voor het verzenden van goederen naar het VK en vanuit het VK. Deze handelingen zorgen voor langere levertijden.

Verder heb je vanaf 1 januari een EORI-nummer nodig voor het verzenden van goederen tussen het VK en de EU. Dit is een identificatienummer dat je nodig hebt om zaken te doen. Controleer ook of je een UKCA-markering moet regelen voor je product. Je product moet namelijk voldoen aan de Britse producteisen.

Tot slot is een Brits btw-nummer verplicht als je btw-aangifte wilt doen in het VK. Houd er rekening mee dat je bij een pakket met een waarde van minder dan £ 135 nu ook btw moet betalen.

Wat houdt de Brexit-deal in voor je webshop?

Na het lezen van deze informatie vraag jij je waarschijnlijk af wat dit dan precies betekent voor jou als online retailer. Ik heb ze daarom even kort opgesomd:

  • Houd rekening met vertraging door extra douanecontroles;
  • Vraag op tijd een EORI-nummer aan;
  • Beschik over een Brits btw-nummer;
  • Regel een Brits UKCA-merk voor je product;
  • Bekijk de afwijkende exportregels;
  • Reken op extra administratie bij retouren;
  • Houd je voorraad op peil en bekijk je contacten.

Zorg er in ieder geval voor dat je goed op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Bekijk hier meer informatie van de Britse overheid. Veel succes!

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen