fbpx

Een product weggeven als winactie: welke regels gelden er?

Ter promotie van je webshop kan het waardevol zijn om eens in de zoveel tijd een winactie te organiseren. In de meeste gevallen geef je daarbij een product uit jouw webshop weg, waarbij je in ruil hoopt een groot bereik te creëeren en zo je naamsbekendheid te vergroten. Een winactie heb je vaak zo opgezet, maar het is wel belangrijk om je ook bewust te zijn van de regels die de Belastingdienst hanteert voor winacties. Nikkie heeft 4 jaar lang een eigen webshop gehad en is nu co-founder van Paperdork: een totaaloplossing voor ZZP en VOF boekhouding. Ze vertelt je alles wat je over het organiseren van winacties moet weten.

 

Een winactie is een kansspel

Wat jij je misschien nog niet had beseft is dat een winactie een kansspel is. De mensen die meedoen aan jouw actie kunnen namelijk de uitkomst op het spel niet afdwingen of beïnvloeden. Voor kansspelen gelden specifieke belastingregels. De zogenaamde kansspelbelasting. Als je dacht dat dat alleen voor grote partijen zoals de Postcodeloterij relevant was, dan moeten we je teleurstellen. Ook voor jou als webshop gelden deze regels.

 

Wel of geen kansspelbelasting betalen?

Gelukkig hoef je niet in alle gevallen kansspelbelasting te betalen. Als de productwaarde van het product dat je weggeeft onder de €449 ligt, dan is er voor jou niets aan de hand en hoef jij geen kansspelbelasting te betalen (maar lees deze blog wel even uit voor je nu snel wegklikt!). Ligt de productwaarde van je product hoger dan €449, dan betaal je dus wel kansspelbelasting. Deze belasting bedraagt 30,1%.

 

Aangifte kansspelbelasting

Dit is een belangrijke. Je moet namelijk in alle gevallen bij het organiseren van een kansspel (dus ook als de productwaarde onder de €449 ligt!) aangifte kansspelbelasting doen. Er is maar één uitzondering: namelijk wanneer jij de winactie organiseert in een besloten groep. Een winactie op social media valt daar niet onder, en dus moet je aangifte doen. Als je waarde lager is dan €449 dan is het overigens super simpel: je mag gewoon €0 invullen.

 

Verwerking in de boekhouding

Als je een product hebt weggegeven dan hoef je dat verder niet specifiek in je boekhouding te wijzigen. Je hebt de inkoop van het product namelijk als het goed is al verwerkt, dus die staat er al in. Als webshop eigenaar is de kans wel groot dat jij ergens een voorraad bijhoudt. Het is wel belangrijk om die te wijzigen, anders kom je straks tekort 🙂

meer blog berichten

Hoe zet je TikTok in voor je webshop?

Steeds meer bedrijven zetten video in op social media. Logisch ook, want door video in te zetten, krijgen potentiële klanten sneller een band met het