Dropshipping, best een bekende term tegenwoordig, maar wat houdt dit precies in? Kort gezegd is dropshipping een webshop zonder voorraad. Dropshipping houdt wel meer in dan alleen het hebben van een webshop zonder voorraad. In dit blog brengen we jou op de hoogte van alle ins en outs van dropshipment!
Hoe werkt het?
Dropshipping werkt heel eenvoudig. Een klant plaatst op jouw webshop een bestelling. Deze bestelling ontvang jij en vervolgens bestel jij het artikel bij jouw leverancier. Deze laat jij bij de klant thuisbezorgen. Je hebt zo dus geen voorraad thuis en ontvangt dus ook zelf geen artikelen. Je bent als dropshipper wel verantwoordelijk voor de aflevering van de producten en het oplossen van klachten.
Als je wilt starten met dropshipping, moet je je registreren bij de KvK met een domeinnaam. Ook heb je een webshop nodig en heb je je te houden aan een aantal wetten en regels. Deze gelden voor alle webshops. Zo ben je verplicht om de juiste informatie te geven over levertijd en retourmogelijkheden.
Je kunt gaan werken met buitenlandse leveranciers, je moet er dan wel op letten dat de producten die jij verkoopt voldoen aan CE-markering of andere Europese producteisen. Je moet ook rekening houden met mogelijke invoerkosten. Je kunt niet van jouw klant verwachten dat zij deze kosten betalen op het moment dat hun pakket aan de deur komt.
Ook komen er heel veel regels en eisen kijken bij producten de je importeert. Lees hiervoor het blog over ”IMPORTPRODUCTEN OP MIJN WEBSHOP, WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN?”
Wat zijn de voor- en nadelen?
Nu je weet wat dropshipping in houdt, gaan we kijken naar de ups en downs. We hebben een aantal voor- en nadelen voor je op een rij gezet:
Voordelen
- Je hebt geen personeel nodig
- Je kan eenvoudig je assortiment uitbreiden
- Je hebt geen ruimte nodig voor voorraad
- Je loopt geen inkoop risico’s
Nadelen
- Je bent verantwoordelijk voor de levering ook al heb je er zelf geen controle over
- Je hebt veel concurrentie. Dropshipleveranciers verkopen ook aan andere dropshippers en webshops, het kan zijn dat zij hetzelfde product voor een betere prijs aanbieden.
- Je kunt niet controleren of het product in goede staat is voor de verzending
- Je moet (wanneer je vanuit het buitenland laat leveren) rekening houden met invoerkosten
- Je moet vanaf 1 juli 2021 rekening houden met nieuwe btw-regels die gaan gelden binnen de EU
Mocht je nou zelf willen beginnen met een webshop, maar weet je niet goed hoe, lees dan ons blog ‘’ HOE START JE EEN WEBSHOP?’’. Hierin vertellen wij je alles wat je moet weten over het beginnen van een webshop!