fbpx Mrs e-commerce ...

Help iemand maakt mijn product na en nu?

Je hebt een webshop en je maakt zelf je producten, een super goed concept want hiermee zijn jouw producten uniek. Alleen kwam je toevallig laatst een andere webshop tegen die jouw product heeft nagemaakt. In dit blog bericht vertel ik hou wat je hier het beste mee kunt doen.

Je hebt altijd het recht op jouw ontwerpen

Als ontwerper van jouw product, heb je standaard rechten op dit ontwerp. Veel mensen denken dat je een ontwerp echt moet vast leggen en dat je alleen op die manier rechten op dit product hebt, maar dat is niet waar. Wat houdt dit auteursrecht in?

Wettelijk gezien heb je als ontwerper standaard rechten op jouw ontwerp zodra jij dit ontworpen hebt. In de wet staat: “Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” (Artikel 1 Auteurswet)

Het doel van deze wet is om de maker te beschermen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij een ontwerp maakt en een ander er mee aan de haal gaat. Deze wet biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Wat betekend dat alleen jij als maker mag beslissen waar jouw ontwerpen voor gebruikt worden en dat andere deze niet mogen misbruiken.

Deze wet geldt voor bijna alles wat gemaakt wordt. Denk aan foto’s, teksten, gebruiksvoorwerken en grafische ontwerpen. Door deze wet is het dus niet nodig om je ontwerp vast te laten leggen, je hebt namelijk vanaf het moment dat jij deze maakt de wettelijke rechten hier over.

Wat doe je wanneer iemand jouw ontwerp gebruikt?

Er is niets zo vervelend dat iemand er met jouw ontwerp vandoor gaat. Het is daarom belangrijk dat je hier direct wat mee gaat doen. Je zal de andere partij moeten aanspreken op de auteursrecht inbreuk. Dit kan je aanpakken door eerst een e-mail te sturen met het verzoek te stoppen met het gebruik van jou ontwerp, of je kunt er voor kiezen direct een aangetekende brief te sturen.

Wanneer iemand jouw ontwerp gebruikt, kan je deze vragen om een schadevergoeding wegens inbreuk op jouw auteursrecht. Dit klinkt vaak zwaarder als dat het is, maar de kans bestaat dat jij inkomsten hebt misgelopen doordat een ander jouw ontwerp is gaan gebruiken. Je kunt er voor kiezen om deze sommatiebrief door een jurist te laten versturen, maar je kunt deze ook prima zelf versturen. Charlottes Law heeft bijvoorbeeld een kant en klare sommatiebrief die je kunt gebruiken in dit soort situaties.

Vaak zie je dat na het verzenden van zo’n brief de tegenpartij al snel stopt het met gebruik van jouw ontwerp. Let wel op dat je goed moet kunnen aantonen dat dit ontwerp van jou is, bijvoorbeeld door de datum dat je deze gemaakt hebt.

Mijn ontwerp lijkt op die van een ander

Ook wanneer jouw ontwerp lijkt op die van een ander, kan er sprake zijn van inbreuk op jouw auteursrecht. In de wet staat dat er voldoende afstand genomen moet zijn van werken die al bestaan en werk dus niet gekopieerd mag zijn. Wanneer een ander jouw ontwerp niet direct gekopieerd heeft, maar deze wel op lijken dan kan het tevens nog steeds inbreuk zijn op jouw ontwerp.

Belangrijk is het om deze situatie de overeenkomsten tussen beide ontwerpen aan te tonen. Hiermee is het belangrijk dat voornamelijk de stijl en de kenmerken wat het ontwerp typeert niet hetzelfde zijn. Wanneer er maar enkele overeenkomsten zijn en het algehele ontwerp heeft een andere stijl en kenmerken, waardoor het ontwerp een andere uitstraling heeft, dan wordt het aantonen van inbreuk op auteursrecht moeilijk.

Toch je ontwerp vastleggen?

Wil je toch je ontwerp vastleggen zodat er geen discussie kan ontstaan dan kan dit bij cc proof of i-depot bij het Benelux bureau voor intellectueel eigendom. Echter zal je nog steeds achter de copycats aan moeten, wanneer zij jouw ontwerp gebruiken.

meer blog berichten