fbpx Mrs e-commerce ...

Hoe kies je de juiste webwinkel software?

Er zijn verschillende aanbieders van webwinkelsoftware op de markt. Hoe maak je de keuze voor de voor jou geschikte webwinkel? Ga je voor een webshop die je maandelijks huurt of laat je er een bouwen?

Webshop huren

Wanneer je ervoor kiest om een webshop te huren, dan betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan de partij die deze dienst aanbiedt. Het voordeel van een webshop huren is dat je direct kunt beginnen, vaak zijn er een aantal templates voorhanden en heb je de mogelijkheid om snel de webshop naar je eigen smaak om te zetten.

Een ander bijkomend voordeel is dat je verder technisch geen omkijken hebt naar de webshop. Is er een storing? Dan lost de partij bij wie je de webshop huurt dit voor je op.Vaak zijn deze webshops al zo doorontwikkeld, dat er diverse
koppelingen beschikbaar zijn waardoor jij makkelijk bijvoorbeeld je boekhoudpakket of je verzendsoftware kunt koppelen.

Het nadeel van een webshop huren is dat je vaak wel vastzit aan de mogelijkheden die ze aanbieden.Wil je andere functionaliteiten? Dan loop je vaak tegen het probleem aan dat deze niet mogelijk zijn bij deze partij. Echter, wanneer je net begint en je hebt geen ruim budget om een webshop te laten maken, dan is dit zeker een goede optie om mee te beginnen.

Partijen waarbij het mogelijk is om een webshop te huren zijn bijvoorbeeld: Mijnwebwinkel, Jimdo, Lightspeed, Shopify en CCV Shop. Veel hostingpartijen bieden tegenwoordig ook webwinkelsoftware aan.

Open Source

Opensourcesoftware is software waarvan de volledige code openbaar is. Het voor- deel hiervan is dat je aanpassingen kan doen in de code om je webshop naar wens aan te passen. Wanneer je een beetje thuis bent in programmeertalen als CSS, PHP en HTML dan lukt het je vaak wel om met deze programma’s uit de voeten te kunnen.

Je kunt er daarom voor kiezen om zelf een webshop te bouwen met een opensourcesoftware. Tegenwoordig zijn er diverse pakketten die je kunt installeren op je domeinnaam, waardoor je al vrij snel aan de slag kunt.

Het nadeel van een opensourcesoftware is dat wanneer je niet thuis bent in de programmeertalen je vaak een fout maakt en het moeilijk is om deze op te lossen. Je hebt bovendien geen technische ondersteuning die je helpt zodra er een storing is.

Voorbeelden van opensourcesoftware zijn Magento en WordPress/WooCommerce.

Een Webshop laten bouwen

Heb je wat meer budget beschikbaar, dan is het ook altijd nog mogelijk om een webshop te laten bouwen door een externe partij. Het voordeel van het uitbesteden van het bouwen van je webshop is dat je alle functionaliteiten die jij wilt hebben kunt laten inbouwen. Echter, er hangt natuurlijk een prijskaartje aan het bouwen van een webshop.

Bij partijen die webshops bouwen zijn er ook vaak meerdere opties. Je ziet over het algemeen dat ook deze partijen een webshop bouwen aan de hand van een opensourcesoftware. Echter, wat zij doen is dat zij volledig een eigen thema voor jou maken en deze implementeren in de webshop. Mocht je ook speciale wensen voor toepassingen hebben, dan kunnen zij door middel van programmeren dit voor jou toepassen.

Het voordeel voor het kiezen van een partij die gebruikmaakt van een opens- ourcesoftware is dat wanneer je besluit met een andere partij samen te gaan werken, zij de webshop volledig kunnen overnemen. Zij zijn dan namelijk al bekend met de software.

Het is overigens ook mogelijk dat de partij voor jou een custommade shop maakt. Zij hebben hun eigen gebouwde webshop, met eigen functionaliteiten. Deze manier van een webshop bouwen kan ook zeker voordelen hebben, doordat je bijvoorbeeld minder afhankelijk bent van andermans software.

Het enige nadeel van een custommade shop is dat wanneer je niet meer met deze partij wilt samenwerken, de kans groot is dat een andere partij niet met deze software kan werken en jou niet verder kan helpen.

 

meer blog berichten