fbpx

Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Dropshipping is een term die je veel hoort in de online wereld. Het is een vorm van e-commerce, waarbij een webshop producten aanbiedt, die de shop niet op voorraad houdt. Dus als de consument bestellingen plaatsen, dan bestelt de webwinkel het bij de leverancier. Die leverancier stuurt het product op naar de klant. Welke voor- en nadelen zitten er aan dropshipping? Is het winstgevend? En hoe begin je eraan? We beantwoorden deze vragen in dit artikel, lees snel verder. 

Wat zijn voordelen van dropshipping? 

Er zitten verschillende voordelen aan dropshipping, je hebt namelijk weinig startkapitaal nodig, dit maakt het zo aantrekkelijk om een webshop te starten. Hierdoor hoeft het product dus niet door de handen van de webshop te gaan, waardoor je dus ook geen voorraad hoeft te houden. Een ander voordeel is dat je minder bedrijfskosten hebt, je hebt dus geen magazijn met voorraad en daardoor ook minder personeelskosten. Daarnaast kan je ook een groter assortiment aanbieden aan je klanten. Je bestelt de producten toch bij de groothandel, dus een voorraad hoef je niet op te slaan. 

Wat is het nadeel van dropshipping? 

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan dropshipping. Het allergrootste nadeel is dat je weinig invloed uitoefent op de klanttevredenheid. Jij bent als webshop de eindverantwoordelijke, dus als de klant problemen heeft met de bestellingen, dan word jij erop aangekeken. Als de groothandel de orders te laat opstuurt, en hierdoor doet de bestelling er langer over om bij de klant te komen, dan ben jij, als webwinkel, hier verantwoordelijk voor. Deze problemen moeten je niet afschrikken, want problemen met de verzending kunnen altijd voorkomen, ook als je met een pakketdienst werkt. Een leverancier en pakketdiensten, zijn externen, er is altijd een klein risico aan verbonden dat er problemen kunnen voorkomen, zoals niet-tijdige levering of dat er een pakket zoekt raakt. 

Is dropshipping winstgevend? 

Dropshipping kan zeker winstgevend zijn. Het is namelijk een goed businessmodel waarbij je met weinig risicoproducten aan klanten kunt verkopen. En daarbij maak je minder kosten. Tuurlijk moet je kosten voor marketing betalen, maar je hebt geen kosten voor de voorraad. Dit maakt dat je sneller een goede omzet kunt draaien, als je een goed productprijs hebt en je product goed is. 

Hoe begin ik aan dropshipping? 

Start met het vinden van een product wat bij je past en een goede leverancier. Doe hiervoor een goed onderzoek en neem eventueel ook contact op met verschillende leveranciers. Vraag daarna om een monster, zodat je dit in handen hebt en precies weet wat je gaat verkopen aan je klanten. Er zijn diverse marktplaatsen voor dropshipping aanwezig, dus kijk voor inspiratie ook vooral daarop. Bekijk ook wat de nieuwe trends zijn op dit moment en speel daar eventueel op in. 

Heb je een eigen webshop en wil je ook starten met dropshipping? Of heb je hulp nodig bij je marketingactiviteiten omdat je meer winst wil draaien? Schakel dan de hulp in van Mrs E-Commerce, wij zijn het meest veelzijdige onlinemarketingbureau van Nederland die je helpt bij de groei van je webshop.

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen