Wat verandert er voor jou met de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)?

Heb je het al gehoord? Per 1 januari 2020 voert de Belastingdienst een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in, maar wat betekend dat voor jou?

De huidige kleineondernemersregeling?

De huidige kleineondernemersregeling is een aftrek voor ondernemers die in een jaar minder dan €1.883 btw zouden moeten betalen. Wanneer je momenteel recht hebt op deze regeling, heb je de mogelijkheid om de btw die je zou moeten afdragen, in vermindering te brengen.

Wat verandert er met de nieuwe kleine kleineondernemersregeling (KOR)?

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om per 1 januari 2020 een vrijstelling van btw-plicht aan te vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag je omzet niet meer bedragen dan €20.000 per kalenderjaar.

Er zijn een aantal gevolgen voor jou als ondernemer, wanneer je kiest voor deze vrijstelling:

 • Je brengt geen btw meer in rekening bij je klanten.
 • Je kunt geen btw meer aftrekken of terugvragen bij de belastingdienst.
 • Je doet geen btw-aangifte meer.

Je bent echter wel nog altijd verplicht om je administratie bij te houden. Met deze nieuwe regeling, kunnen ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en B.V.’s gebruik maken van deze regeling.

De huidige kleineondernemersregeling (KOR) komt te vervallen

Met het ingaan van de nieuwe regeling, vervalt automatisch de huidige kleineondernemersregeling en de ontheffing van administratieve verplichtingen. Het is dus vanaf volgend jaar niet meer mogelijk om je btw in vermindering te brengen tijdens je aangifte. Om deze reden moet je als ondernemer voor 2020 aan de belastingdienst laten weten of je je wilt aanmelden voor deze nieuwe regeling.

Heb je nu al een ontheffing van administratieve plichten? Dan hoef je jezelf niet aan te melden. De Belastingdienst meldt je dan automatisch aan voor deze vrijstelling. Je ontvangt hier per post bericht over.

Hoe meld je je aan voor de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR)?

Vanaf 1 juni 2019 kan je je aanmelden voor deze nieuwe regeling bij de Belastingdienst. Wil je direct vanaf 1 januari gebruik maken van deze regeling? Dan ben je verplicht om je aan te melden voor 20 november 2019. Meld je je niet op tijd aan? Dan kan je pas deelnemen vanaf 1 april 2020.

Vanaf het moment dat je deelneemt aan deze regeling, geldt deze voor tenminste drie jaar. Heb je in een jaar wel meer omzet dan de €20.000,- grens? Vervalt de regeling voor dat jaar en ben je gewoon btw-plichtig. Wanneer je dus meer gaat omzetten, is het dus verstandig om rekening te houden met deze grens.

Goed voorbereid een webshop starten? Start dan met de minicursus Hoe start ik een webshop? voor maar €27,- excl. btw. Klik hier voor meer informatie.

19 antwoorden
 1. Brenda
  Brenda zegt:

  Hi Stefanie, Ik vraag mij af of deze regeling niet leidt tot oneerlijke concurrentie. Omdat kleine ondernemers geen BTW meer in rekening mogen brengen bij hun klanten, kunnen ze een product voor een lagere prijs verkopen dan hun grotere concollega’s die niet aan de voorwaarden voldoen. Klopt mijn redenering?

  Beantwoorden
  • Stefanie
   Stefanie zegt:

   Hoi Brenda

   daar heb je zeker wel een punt. Ze kunnen inderdaad de normale verkoopprijs – de btw aanbieden. Als ze slim zijn doen ze het niet en houden ze meer geld over. Je hebt natuurlijk ook heel veel webshops die rekening moeten houden met een vaste verkoopprijs en daar moeten ze ook gewoon die prijs aanhouden alleen berekenen ze er geen btw over. Wat natuurlijk wel weer in hun nadeel is, dat ze ook geen btw van aankopen mogen terug vragen. Ik ben ook heel benieuwd hoe de belastingdienst dit voor zich ziet, ik zal er binnenkort is dieper in duiken om te kijken of ik daar een antwoord op kan vinden!

   Beantwoorden
    • Stefanie
     Stefanie zegt:

     Hoi Guus de belastingdienst zelf geeft hier niet echt een reactie op. Inprincipe zijn de ondernemers die voor deze regeling gaan slimmer om gewoon de “oude prijs” te hanteren, dan houden ze er ook meer aan over. Het is niet zo dat ze nu met deze regeling de prijs ex btw moeten hanteren.

     Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik ben zelf geen ondernemer, maar een vriendin van mij had het hier laatst over, dus ik stuur je artikel even naar door, misschien wordt het dan en stuk duidelijker voor haar.

  Beantwoorden
 3. Henk
  Henk zegt:

  En de gevolgen als de zaken beter gaan dan ingeschat en je boven die 20.000 grens komt, benieuwd of er dan heel veel extra rompslomp komt. Maar het is een keus om je voor die regeling aan te melden, wellicht in een volgend blog waarom je wel/ niet je zou moeten aanmelden?

  Beantwoorden
  • Stefanie
   Stefanie zegt:

   Er komt inderdaad heel veel extra rompslomp want alles moet met terug werkende kracht voor dat jaar terug gedraaid worden. Dus ik denk dat het nog niet zo makkelijk is als ze voor doen komen. Maar zeker een goed idee om er nog een vervolg blog aan te hangen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *