fbpx

Hoe kies ik een goede handelsnaam?

Het kiezen van een bedrijfsnaam is vaak erg persoonlijk, het is een idee dat mogelijk ineens in je opgekomen is. Het is echter wel belangrijk om met een aantal punten rekening te houden.

Bij het kiezen van een bedrijfsnaam zal je ook moeten onderzoeken of er al niet een vergelijkbare naam ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Voorheen was dit een minder groot probleem. Wanneer je een bakker De Boer had in Groningen, was deze geen concurrentie voor een bakker De Boer in Maastricht.

Sinds de komst van webshops, is dit een heel ander verhaal. Wanneer je een webshop start, is feitelijk heel Nederland jouw werkgebied en is dit niet in een bepaald gebied. Je kunt dan ook wel begrijpen dat wanneer iemand een soortgelijke naam gebruikt, dit erg verwarrend zou kunnen zijn.

Zorg er daarom ook voor dat je een naam kiest die geen verwarring geeft met een andere webshop. Het kost je namelijk achteraf meer moeite om alles te moeten aanpassen.

Wanneer je kiest voor een naam die verwijst naar je product, hou er dan rekening mee dat wanneer je ooit eens je assortiment zou willen wijzigen, dit eventueel problemen of verwarring zou kunnen geven.

Naam vast laten leggen

Wanneer jij je naam registreert bij de Kamer van Koophandel, ben jij automatisch eigenaar van die naam volgens de wet. Er zijn alleen wel veel ondernemers die ervoor kiezen om hun naam ook officieel vast te leggen als merk. Hierdoor zorg je voor extra bescherming tegen namaak of misbruik van jouw merk. Mocht je dit willen vastleggen? Kijk dan op de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. www.boip.int

Kiezen voor een soortgelijke handelsnaam

Wanneer je ervoor kiest om toch een handelsnaam te registreren bij de Kamer van Koophandel waarvan al een soortgelijke naam geregistreerd staat, dan moet je wel degelijk rekening houden met een aantal zaken.

Weigering bij de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel kan het registreren van jouw gewenste handelsnaam weigeren. Je bent dan genoodzaakt om alsnog een andere naam te kiezen. Wanneer je al een domeinnaam geregistreerd hebt en bijvoorbeeld een Facebook-pagina hebt aangemaakt, zal je deze alsnog moeten wijzigen.

De andere ondernemer kan jou vragen de naam te wijzigen Doordat jouw handelsnaam lijkt op die van de andere, kan er verwarring optreden bij de potentiële klant. De andere ondernemer kan jou daardoor verzoeken je naam te wijzigen. Wanneer zij langer gebruikmaken van deze naam, zal je gehoor moeten geven aan dit verzoek. Wanneer jij dit niet doet, dan mag deze ondernemer hiermee naar de rechter stappen.

Het is daarom ook verstandig om vooraf goed onderzoek te doen voor je jouw handelsnaam registreert. Dit scheelt je achteraf een hoop gedoe.

meer blog berichten

Waarom zet je USPS in op je webshop?

Wat maakt jouw webshop anders dan al die andere webshops? Door het toepassen van een unique selling point kun je ervoor zorgen dat bezoekers ook

Junior Online Marketeer (SEO) (Parttime)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te