fbpx

Waarom een nieuw btw-nummer?

Misschien heb je het al gehoord of een brief ontvangen van de Belastingdienst, maar per 1 januari 2020 ontvangen alle eenmanszaken een nieuw btw-nummer. Alleen wat is hier de reden achter en waar moet je allemaal op letten?

Wat is er mis met het huidige btw-nummer?

In het huidige btw-nummer van eenmanszaken, wordt er gebruik gemaakt van het BSN nummer van de eigenaar. De afgelopen jaren is er door verschillende instanties op gewezen dat het gebruik van deze btw-nummers de privacy schendt en het hiermee gevoelig is voor identiteitsfraude. Om deze reden zal de belastingdienst per 1 januari 2020 alle btw-nummers van eenmanszaken wijzigen naar een nieuw btw-nummer die niet correspondeert met het BSN nummer.

Het nieuwe btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-nummer werkt feitelijk hetzelfde als het oude nummer. Dit nummer dient vermeld te worden op bijvoorbeeld facturen en op de website. Tevens is dit nummer belangrijk wanneer je aankopen doet binnen de EU. Het nieuwe nummer bestaat uit 14 tekens: NL, 9 cijfers, de letter B en daar opvolgend nog 2 cijfers.

Wat is een omzetbelastingnummer?

Het oude btw-nummer die gerelateerd is aan je BSN nummer, wordt uitsluitend nog gebruikt voor communicatie met de Belastingdienst. Dit nummer zal per 1 januari 2020 omzetbelastingnummer gaan heten.

Vermelding op je website

In 2019 geldt er een andere regeling betreft het vermelden van je huidige btw-nummer op je website of webshop. Je mag deze namelijk, wegens de privacywet, weg laten. Het is echter wettelijk wel verplicht om deze te vermelden, maar wegens de overgang, wordt er in 2019 geen prioriteit op gegeven betreft de handhaving.

Aanpassing voor 1 januari 2020

Vanaf 1 januari communiceer je alleen nog maar met het nieuwe btw nummer, het is daarom belangrijk dat je de volgende zaken op orde hebt;

  • Vermeld het nieuwe btw-nummer op je website of webshop
  • Vermeld het nieuwe btw-nummer op je facturen en eventueel briefpapier
  • Informeer je boekhouder
  • Geef je btw-nummer door aan eventuele buitenlandse leveranciers.

meer blog berichten

Junior Online Marketeer (SEO)

Ben jij een creatieve geest met een passie voor schrijven en online marketing? Droom je ervan om geweldige SEO-strategieën te ontwikkelen en onze klanten te

De 10 beste Shopify Apps voor jouw webshop

Als eigenaar van een webshop wil je natuurlijk het maximale uit je Shopify-winkel halen. Gelukkig zijn er tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen