fbpx

Hoe start ik een webshop?

Het starten van een webshop kan een grote droom zijn of je rolt er misschien toevallig in doordat je hobby uit de hand loopt. In eerste instantie lijkt een webshop opstarten makkelijk, maar blijkt een webshop altijd meer werk te zijn als dat je vooraf denkt.

In 2018 waren er na schatting ongeveer 80.000 webshops in Nederland en dat is een mega aantal. Jaarlijks komen er ongeveer 10.000 nieuwe webshops bij en worden er miljarden omgezet online. Het is dan ook niet raar dat het voor veel mensen een droom is om een webshop te starten. Het lijkt zo makkelijk even snel een webwinkel online zetten en social media inzetten, maar niets is minder waar.

Afhakende webshops

Van de 10.000 webshops die jaarlijks starten, stopt 1/5e al binnen het eerste jaar. Het tweede jaar is dit weer een kwart en het derde jaar is voor veel webshop eigenaren ook een punt om de handdoek in de ring te gooien. In dit geval hebben we het nog niet over de ingeschreven webshops die niet actief zijn. De cijfers laten zien dat het niet makkelijk is om een webwinkel te starten, met de grote hoeveelheid concurrentie moet je aardig wat tijd steken in het neerzetten van je webshop.

Regelgeving

Er zijn wettelijk een aantal zaken waar je als webshop zijnde rekening mee moet houden. De consument wordt namelijk beschermd omdat zij een product aanschaffen op afstand. Dit zijn alleen zaken waar veel starters geen rekening mee houden. Zo ben je namelijk verplicht om alle artikelen retour te nemen en zijn er maar enkele uitzonderingen waardoor dit niet hoeft. Wees als webshop daarom voorbereid op waar je aan moet voldoen, zodat je vooraf weet wat je te wachten staat.

Kosten

In eerste instantie zou je kunnen zeggen dat de kosten van een webshop lager zijn dan die van een winkel. En dat is aan de ene kant zeker zo, want (wanneer je vanuit huis werkt) heb je geen pand die je hoeft te huren. Echter heb je als webshop zijnde wel een aantal andere kosten posten, denk bijvoorbeeld aan betaalkosten, hostingkosten en verzendkosten. Vooral bij de verzendkosten kan je je als webshop zijnde nog wel eens vergissen. Je rekent vaak wel de kosten door aan de klant, maar er zijn altijd meer verzendkosten die er naast je bestellingen komen kijken. Bijvoorbeeld bij omruilringen. Een grote valkuil bij veel ondernemer is dat ze blijven investeren in zichzelf niet uitbetalen, probeer dit te voorkomen door bijvoorbeeld gebruik te gaan maken van de Profit First methode.

Social media

Social media is een perfecte uitgangspunt om reclame te gaan maken voor jouw webshop. Begin bij vrienden en familie en bouw dit langzaam uit. Er zijn ook verschillende mogelijkheden waardoor je mensen wat makkelijker naar je webshop kunt sturen. Denk bijvoorbeeld aan Instagram shopping.

Start met een voorsprong

Zit je er over na te denken om een webshop te starten? Wees dan goed voorbereid. Bedenk vooraf wat je gaat verkopen, waar je dit kunt inkopen en wie je klant zal zijn. Wil je starten met een voorsprong? Bestel dan mijn boek Hoe start ik een webshop? Zo weet je zeker dat je volledig op de hoogte bent van alle zaken rondom een webshop en kom je niet voor verrassingen te staan.

meer blog berichten

Hoe zet je TikTok in voor je webshop?

Steeds meer bedrijven zetten video in op social media. Logisch ook, want door video in te zetten, krijgen potentiële klanten sneller een band met het